Foto: AFP/Scanpix

Norvēģu labējais ekstrēmists Anderss Bērings-Breiviks, kurš 2011. gada 22. jūlijā sarīkoja divus teroraktus, ir uzņemts Oslo Universitātes politisko zinātņu programmā, lai gan jāmācās viņam būs cietuma kamerā, piektdien paziņoja universitātes rektors.

36 gadus vecais labējais ekstrēmists izcieš 21 gadu ilgo cietumsodu par 77 cilvēku nogalināšanu politiski motivētā slaktiņā ar bumbas eksploziju un apšaudi. Viņam piespriesto sodu var pagarināt, kad sākotnējā soda termiņš beigsies.

"Visiem ieslodzītajiem Norvēģijas cietumos ir tiesības iegūt augstāko izglītību Norvēģijā, ja viņi izpilda uzņemšanas prasības," norādīja universitātes rektors Ole Peters Otersens.

Vēl pirms diviem gadiem Bēringa-Breivika iesniegums tika noraidīts pēc tam, kad universitāte secināja, ka viņa kvalifikācija ir nepietiekama. Tolaik viņa iespējamā studēšana universitātē izraisīja debates Norvēģijā par to, vai tik šausmīga nozieguma izdarītājs var iegūt augstāko izglītību.

Norvēģijai ir tieslietu sistēma, kas koncentrēta uz noziedznieku virzīšanu citās dzīves sliedēs, palīdzot viņiem sagatavoties dzīvei pēc cietuma, tas ietver arī tiesības iegūt augstāko izglītību. Kopš notiesāšanas 2012. gadā Bērings-Breiviks ir mācījies cietumā.

"Iepriekš viņš neatbilda uzņemšanas prasībām. Tagad viņa atzīmes atbilst tam, kas tiek gaidīts," piektdien norādīja universitātes preses pārstāve.

Bērings-Breivīks studijas Oslo Universitātē uzsāks augustā. Cietuma noteikumi liedz viņam doties uz universitātes teritoriju, piekļuvi digitālajiem mācību materiāliem, kā arī jebkādus kontaktus ar citiem studentiem vai universitātes darbiniekiem, stāstīja Otersens.

"Saziņa starp universitāti un Bēringu-Breiviku notiks caur kontaktpersonu cietumā," viņš teica un piebilda, ka viņš programmu apgūs, neatkarīgi mācoties cietuma kamerā.

Norvēģu labējais ekstrēmists Bērings-Breiviks 2011. gada 22. jūlijā sarīkoja divus teroraktus. Ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur viņš nogalināja 69 cilvēkus. Tomēr viņš neatzīst, ka ir pastrādājis ko krimināli sodāmu, apgalvojot, ka uzbrukumi bijuši "preventīvs pasākums", lai pasargātu Eiropu no "musulmaņu invāzijas".

2012. gada 24. augustā Bēringam-Breivikam tika piespriests 21 gada cietumsods. 21 gads ir maksimālais ieslodzījuma termiņš, kādu var piespriest Norvēģijā, taču, tuvoties termiņa beigām, tiesa ieslodzījumu var pagarināt, ja atzīs, ka Bērings-Breiviks joprojām apdraud sabiedrību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!