Foto: AFI
Lietuvas ģenerālprokuratūra pirmdien nolēmusi vērsties Valsts drošības departamentā (VDD) ar lūgumu noskaidrot, vai bijušais prezidents Valds Adamkus nav izpaudis valsts noslēpumu, savā nesen iznākušajā grāmatā rakstot par spiegošanā iesaistīto Baltkrievijas diplomātu telefonsarunu noklausīšanos, ziņo portāls "delfi.lt".

Ģenerālprokuratūras pārstāve Vilma Žemaitīte pastāstījusi, ka VDD darbiniekiem būs jādod slēdziens par to, vai Adamkus savā grāmatā nav atklājis valsts noslēpumu. Ja tiks konstatēts, ka Adamkus valsts noslēpumu ir atklājis, prokuratūra sāks pirmstiesas izmeklēšanu. 

Savā jaunajā grāmatā "Pēdējais termiņš. Prezidenta dienasgrāmatas" Adamkus raksta, ka pirms sešiem gadiem esot piespiedis tiesu mainīt lēmumu, kas aizliedzis noklausīties Lietuvā strādājošo Baltkrievijas diplomātu telefonsarunas, lai gan šie diplomāti nodarbojušies ar spiegošanu.

Grāmatā Adamkus raksta, ka bijis informēts par to, ka "Viļņas apgabaltiesas priekšsēdētājs Artūrs Šumsks, balstoties uz Vīnes konvenciju, kas garantē diplomātisko imunitāti, atteicās sankcionēt diplomātiskajā aizsegā strādājošo ārvalstu aģentu izsekošanu - neatļāva noklausīties viņu sarunas".

Grāmatā teikts, ka Adamkus padomnieki šādu Vīnes konvencijas interpretāciju uzskatījuši par kļūdainu.

"Diplomātiskā imunitāte nenozīmē, ka tās aizsegā ārzemju aģenti var brīvi nodarboties ar spiegošanu. Bet vakar beidzās termiņš atļaujai noklausīties aizdomās turēto Baltkrievijas aģentu sarunas. Pēc Viļņas apgabaltiesas loģikas, tagad viņi var spiegot bez ierobežojumiem un pat netikt novēroti,"  raksta Lietuvas eksprezidents savā grāmatā.

"Es uzaicināju Augstākās tiesas tiesnesi Vītautu Greiču un Viļņas apgabaltiesas tiesnesi Artūru Šumsku. Pēdējo es lūdzu paskaidrot, kādi ir motīvi nesankcionēt noklausīšanos. Es tieši pateicu, ka tas apdraud Lietuvas valsti. Pēc pusstundu ilgiem paskaidrojumiem es izdzirdēju, ka tiesa atļaus noklausīties spiegu sarunas," sacīts Adamkus grāmatā.

Tikšanās notikusi 2005.gada 7.aprīlī.

Šumsks joprojām ir Viļņas apgabaltiesas priekšsēdētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!