Ukrainas Ģenerālprokuratūra ir apstiprinājusi, ka Malaizijas lidsabiedrības pasažieru reisa MH17 Amsterdama-Kualalumpura pasažieru lidmašīna ir notriekta ar pretgaisa aizsardzības sistēmas "Buk" raķeti no prokrievisko kaujinieku kontrolētās teritorijas, vēsta "Current time".

Šo pašu versiju kā vienu no primārajām izskata starptautiskā izmeklēšanas grupa, kurā darbojas speciālisti no Austrālijas, Malaizijas, Nīderlandes un Ukrainas.

Ukrainas Ģenerālprokuratūra un Ukrainas Drošības dienests (UDD) izveidojis īsu filmu, kurā apkopoti pēdējie katastrofas izmeklēšanas rezultāti. Tagad prokuratūra meklē visus, kuriem ir kāda informācija par pretgaisa aizsardzības kompleksa "Buk" transportēšanu un izmantošanu.

Izmeklēšanas rīcībā esošā informācija liecina, ka, visticamāk, "Buk" raķete palaista no kaujinieku kontrolētas Doņeckas apgabala teritorijas. Kompleksu "Buk" vedis "Volvo" markas vilcējs. Šo transportlīdzekli separātisti nelikumīgi ieguvuši kādā Doņeckas uzņēmumā, teikts video.

Ap 17. jūlija pusnakti vilcējs atradies pie apdzīvotās vietas Sjeverne, netālu no robežas ar Krieviju. Naktī "Buk" cauri Luhanskai pārvests uz Doņecku. Noklausītas separātistu telefonsarunas atklāj, ka līdz ar kompleksu Doņeckā ieradusies arī tā ekipāža.

Pēc tam "Buk" caur Makijivku, Zuhresu un Torezu nogādāts Sņižnē. Tur aculiecinieki viņu redzējuši 17. jūlijā pa dienu. Zināms, ka tad "Buk" jau nokraukts no vilcēja un braucis savā gaitā. MH17 avarēja 17. jūlijā netālu no Hraboves ciemata.

Kā nesen informēja aģentūras "Reuters" žurnālisti, "Buk" raķete, iespējams, palaista netālu no Krasnij Okjabr ciema Luhanskas apgabalā. Savukārt Nīderlandes raidsabiedrība RTL ziņoja par katastrofas vietā atrastu atlūzu, kas nākusi no "Buk" raķetes.

Vēstīts, ka 2014. gada 17. jūlijā virs Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolētās Ukrainas teritorijas tika notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem uz klāja.

Ukraina un tās Rietumu sabiedrotie notikušajā vaino kaujiniekus, kuri lidaparātu notriekuši ar Krievijas piegādātu "Buk" sistēmas raķeti.

Video, foto un iedzīvotāju stāstītais liecina, ka 17. jūlijā "Buk" sistēma redzēta braucam no Krasnij Oktjabr aptuveni septiņus kilometrus tālāk esošajā Sņižnē. Tās precīzu atrašanās vietu lidmašīnas notriekšanas brīdī līdz šim nav izdevies pārliecinoši noskaidrot.

Maskavas atbalstītie kaujinieki savu vainu lidmašīnas notriekšanā noliedza, norādot, ka viņu bruņojumā nemaz nav "Buk" sistēmas. Savukārt Kremlis noliedz, ka piegādātu ieročus nemierniekiem. Kaujinieki un Krievija notikušajā vaino Ukrainu, izplatot versijas, ka incidenta brīdī gaisā redzēts Ukrainas iznīcinātājs.

Tikmēr Vašingtonas eksperti uzskata, ka Maskavas atbalstītie kaujinieki, visticamāk, MH17 notriekuši kļūdas dēļ, neapzinoties, ka tā ir pasažieru lidmašīna.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!