Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas policija, veicot vairākus arestus, izjaukusi Novosibirskā svētdien plānoto demonstrāciju Sibīrijas federalizācijas atbalstam, vēsta pasākuma organizatori un aculiecinieki.

Rīkojot "Gājienu par konstitūcijas iekārtas ievērošanu", tā organizētāji vēlējās atgādināt, ka Krievija ir federatīva valsts. Organizētāji bija ieplānojuši sarīkot demonstrāciju ar lozungu "Pietiks barot Maskavu".

Novosibirskas Ļeņina laukumā, kur bija iecerēts rīkot akciju, bija ieradušies fotogrāfi, operatori un apmēram desmit cilvēki, par kuriem ir aizdomas, ka tie bijuši provokatori, savā tviterī ziņoja aktīvists Artjoms Krilisovs.

"Mītiņš par Sibīrijas federalizāciju pašā kulminācijā. 20 fotogrāfi, pieci operatori un desmit drūmi veči, kuri ir gatavi sist protestētājus, kas nav ieradušies," tviterī vēstīja aktīvists.

Kā liecina tvitera kontā "MID Sibiri" publicētā informācija, Ļeņina laukumā ir izvietots liels daudzums policistu.

Sākoties akcijai, bija novērojams, ka daļa "aktīvistu" kopā ar policijas darbiniekiem aktīvi cenšas veicināt provokācijas.

Organizētāji aizturēti, pamatojoties uz dažādām apsūdzībām, kā "revolūcijas plānošana", "aģitācija", "huligānisms" un pat draudēts ar krimināllietas ierosināšanu par narkotiku pārdošanu.

Divas dienas pirms mītiņa tika arestēti tā galvenie organizētāji Mihails Puļins un viņa sieva Marija Katinska.

Aresta pamatojums bija it kā kāda mobilā telefona nozagšana. Šīs lietas "ierosinātājs" un viņu apsūdzētājs nu ir pazudis, bet abi organizētāji atbrīvoti. Viņiem piemērots liecinieka statuss. Uz akcijas vietu Novosibirskā pāris nepaspēja ierasties.

Kā ziņo interneta vietne "Kasparov.ru", visi gājiena organizētāji svētdien tikuši izsaukti uz nopratināšanu. Lielākā daļa policijā ieradušies paši.

Konstantīnu Jerjomenko aizturēja dzīvesvietā un ar varu nogādāja iecirknī. Kā norādīja Jerjomenko, nogādāšana iecirknī noritējusi korekti. Aktīvistiem konfiscēti telefoni.

Kā ziņoja telekanāls "Doždj", aktīvists un Nacionālboļševiku platformas koordinators Novosibirskā Aleksejs Baranovs jau pirms dažām dienām saņēmis draudus.

Pie viņa pienākuši četri cilvēki un norādījuši, ka Baranovam var rasties veselības problēmas, ja viņš nepārtrauks gājiena organizēšanu. Naktī uz 15.augustu pie viņa vecāku durvīm, kur viņš ir oficiāli pierakstīts, atrasta auna galva. Zīmīgi, ka uzvārds "Baranovs" atvasināts no vārda "Baran", kas krieviski nozīmē "auns".

Savukārt Jekaterinburgā, Urālos, pikets Krievijas Federācijas konstitūcijas atbalstam noslēdzās, pat nesācies.

Uz akciju sapulcējās ap 20 cilvēku, bet viņus uzreiz ielenca policija un vietējie "tituškas".

Huligāni kopā ar likumsargiem centās provocēt mierīgos demonstrantus, pastāstīja aculiecinieki. Aktīvistus aizturēja un aizveda uz policijas iecirkni.

Tajā pašā laikā Ukrainā, Kijevas centrā, notikusi Sibīrijas un Kubaņas federalizācijas atbalsta demonstrācija. Cilvēki bija pulcējušies ar plakātiem "Sibīrija, celies!", "Slava Sibīrijai" un "Putin - atbrīvo Sibīriju" un nodziedāja Sibīrijas himnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!