Foto: AP/Scanpix
Meteorologu brīdinājumi, ka Ņujorku un citus štatus varētu skart niknā viesuļvētra "Sendija" ("Sendy"), nesot bagātīgas lietavas, rekordlielus plūdus un spēcīgu vēju, likuši nekavējoties evakuēt cilvēkus no piekrastes zonām, vēsta ārvalstu mediji.

Ņujorkas mērs Maikls Blumbergs brīdinājis iedzīvotājus, ka "Sendija" varētu sasniegt štatu naktī uz pirmdienu.

"Nezaudējiet modrību, ja rīt tomēr nebūs ne daudz lietus, ne vēja. Šī ir bīstama vētra un šķiet, ka mēs tiksim cauri sveikā, taču vētra var negaidīti pastiprināties un mainīt virzienu, un nodarīt būtiskus postījumus un apdraudēt jūs," teicis Blumbergs.

Viņš arī izdevis rīkojumu par 375 tūkstošu cilvēku evakuāciju no vairākiem apvidiem, ko apdraud tuvojošā "Sendija".


Ņujorkā plānots uz laiku apturēt vilcienu, metro un autobusu satiksmi, pavēstījusi pilsētas vadība. Paredzēts, ka sabiedriskā transporta kustību Ņujorkā pakāpeniski ierobežos no plkst.19 pēc vietējā laika.

"Ja vētra paies garām, lieliski. Tiešām lieliski. Bet, ja nu ne, tad mēs tam būsim sagatavojušies," sacīja Ņujorkas pārvaldnieks Endrjū Kuomo.

Transportu pilsētā paredz atjaunot 12 stundas pēc vētras beigām.

Savukārt vairākas aviosabiedrības pavēstījušas, ka orkāna draudu dēļ atceļ simtiem reisu uz ASV austrumu piekrastes lidostām, savukārt pašā ASV atcelti simtiem iekšzemes reisu. Arī pašlaik aviopasažieriem jārēķinās ar kavējumiem, vēsta ārvalstu mediji.

Viesuļvētra pašlaik plosās ASV austrumu štatos blīvi apdzīvotos apgabalos. Bažās par vētras tuvošanos, norisinās sagatavošanās darbi īpašumu aizsargāšanai, kā arī nodrošināšanās ar pārtiku, ūdeni un elektroapgādes pagaidu risinājumiem elektrības zudumu gadījumā.

"Sendija' jau skārusi Karību jūru, taču, tai saplūstot ar arktiskajiem vējiem, tā var pāraugt par "supervētru", norāda mediji.

Ceturtdien vētra izraisīja plūdus Kubas dienvidaustrumu piekrastē. Amatpersonas ziņoja par 11 bojāgājušajiem, deviņi no tiem salas otrajā lielākajā pilsētā - Santjago de Kubā. Vietējās televīzijas sižetā bija redzami izgāzti koki, mājas ar norautiem jumtiem un būvmateriālu daļām piemētātas ielas, vēsta BBC. Pilsētu pametuši vairāk nekā 50 000 cilvēku.


Deviņi cilvēku dzīvības vētra laupījusi Haiti, kur infrastruktūra nav pienācīgi atjaunota  kopš 2010. gada zemestrīces.

Viens cilvēks jau iepriekš gāja bojā Jamaikā, kad tā mājokli saspieda krītoši akmeņi.

Jau vēstīts, ka orkāns "Sendija" pēc trešdienas plosīšanās Jamaikā ceturtdien sasniedza Kubu. Orkāns Kubu sasniedzis ar vējiem, kuru ātrums ir līdz pat 175 kilometri stundā. Vētrai līdzi nestās lietusgāzes draud izraisīt plūdus un zemes nogruvumus kalnainos apvidos. Prognozes liecina, ka Kubas austrumos, Haiti un Dominikānā nokrišņu daudzums varētu sasniegt 300 milimetrus, bet atsevišķos kalnainos reģionos līdz pat 500 milimetriem. 

Kubā no bīstamajiem reģioniem evakuēti tūkstošiem iedzīvotāju un tūristu. Santjago pilsētā viesnīcas nodrošinās ar elektrības ģeneratoriem. Orkāns skāris arī ASV bāzi Gvantanamo līcī. Aģentūras "Reuters" korespondents ziņo, ka ir pārtraukta elektrības padeve, bet daļa ieslodzīto ir pārvietoti uz drošākām telpām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!