Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama, kas ieradies Austrālijā uz G20 samitu, sestdien asi nosodījis Krievijas agresiju pret Ukrainu, norādot, ka tā rada draudus visai pasaulei.

Kā piemēru šādiem draudiem Obama piesauca virs Maskavas atbalstīto bruņoto bandu kontrolētās teritorijas Ukrainas austrumos jūlijā notriekto Malaizijas pasažieru lidmašīnu.

Vienlaikus ASV prezidents atkārtoti izteica līdzjūtību tiem 38 austrāliešiem, kas šajā noziegumā gāja bojā.

Tikmēr Krievijas valsts televīzija sestdien izplatījusi šķietamus satelīta attēlus, kuros it kā redzams iznīcinātājs, kas sekojis Malaizijas lidmašīnai pirms tās notriekšanas.

Jau iepriekš Krievija izpelnījusies asu nosodījumu par savu līdzdalību pasažieru lidmašīnas notriekšanā.

Eksperti atzinuši, ka lidmašīna notriekta ar raķeti zeme-gaiss, un pastāv pamatotas aizdomas, ka to izdarījuši Ukrainas austrumos esošie teroristi ar Maskavas piegādātu zenītraķešu iekārtu. Nav arī izslēgts, ka zenītraķešu iekārti apkalpojuši krievu karavīri.

Taču Maskava cenšas iegalvot, ka lidmašīnu notriecis Ukrainas iznīcinātājs, un sestdienas televīzijas raidījumā tika apgalvots, ka šķietamie satelīta uzņēmumi, ko esot izdarījuši ASV un Lielbritānijas pavadoņi, to pierādot.

Šo "sensāciju" Krievijas televīzija pārraidījusi G20 samita priekšvakarā. Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots, kurš pilda samita namatēva pienākumus, iepriekš ir solījis, ka Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam nāksies atbildēt uz nepatīkamiem jautājumiem par Malaizijas lidmašīnas notriekšanu.

Ebots jau nepārprotami norādījis uz Putina atbildību par traģēdiju, kas kopumā prasīja 289 cilvēku dzīvības, un pieprasījis, lai Kremļa saimnieks samita laikā par to atvainotos.

Taču Maskava pieprasa, lai notiktu neatkarīga izmeklēšana, kas izskatītu arī "citas versijas".

Tikmēr Nīderlandes izmeklētāji, kas vada starptautisko lidmašīnas notriekšanas izmeklēšanu, nav konstatējuši kādu citu lidaparātu, kas notikuma brīdī būtu atradies bojāgājušā Malaizijas "Boeing 777" tuvumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!