Foto: AFP/Scanpix
ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien Norvēģijas galvaspilsētā Oslo saņēmis viņam piešķirto Nobela Miera prēmiju, vēsta ārvalstu mediji.

ASV līderis vēlreiz atkārtoja, ka bijis ļoti pārsteigts par Nobela komitejas lēmumu un pauda pārliecību, ka prēmijai bijuši arī labāki kandidāti. "Man nav šaubu, ka ir citi, kuri varbūt pelnījuši to vairāk," sacīja Obama.

Tikmēr Norvēģijas premjerministrs Enss Stoltenbergs paziņojis, ka lēmums šo prēmiju piešķirt tieši Obamam bijis pilnīgi pareizs, jo ASV prezidents "šogad sniedzis vislielāko ieguldījumu miera nodrošināšanā".

Apbalvošanas ceremonija notiks ceturtdien, Alfrēda Nobela nāves 113. gadadienā. Savukārt piektdien par godu amerikāņu līderim Oslo notiks koncerts.

Ceremonija notiek dažas dienas pēc tam, kad ASV prezidents paziņojis par papildu 30 000 karavīru nosūtīšanu uz Afganistānu.

Kā norāda amerikāņu administrācijas pārstāvji, Obama saprot, ka izveidojusies situācija nav viennozīmīga. Obama aizstāvējis ASV stratēgiju Afganistāna un norādījis, ka viņa uzdevums pašlaik ir turpināt iesākto ceļu, kas ir svarīgs ne tikai Amerikai, bet arī ilgstošam mieram un drošībai visā pasaulē.

Pēc viņa teiktā, dažreiz karš ir nepieciešams miera sasniegšanai.

Kā vēstīts, Nobela Miera prēmijas piešķiršana Obamam kļuvusi par pārsteigumu ne tikai visai pasaulei, bet arī pašam laureātam. Viņš paziņoja, ka jūtas ļoti pazemīgs par Nobela miera prēmiju, kā arī šaubās, vai viņš ir pelnījis godu stāvēt līdzās dižajiem cilvēkiem, kas pirms viņa saņēmuši balvu.

Prēmija Obamam tika piešķirta 9. oktobrī par "izciliem diplomātiskajiem centieniem" cīņā pret kodolieroču izplatību un par miera noregulējumu Tuvajos austrumos.

Izskanēja viedokļi, ka Nobela komiteja pasteigusies ar savu izvēli ASV prezidenta labā.

Pirms Obamas Nobela Miera prēmijas piešķirtas tādiem cilvēkiem kā Māte Terēze un bijušais Dienvidāfrikas Republikas prezidents Nelsons Mandela.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!