Foto: EPA/LETA
Palestīniešiem nevajadzētu prasīt sava valstiskuma starptautisku atzīšanu ANO, pirms viņi nav panākuši kompromisu ar Izraēlu, trešdien kopējā preses konferencē ar Lielbritānijas premjeru Deividu Kamerūnu paziņoja ASV prezidents Baraks Obama.

"Palestīnieši izvēlētos nepareizu ceļu [uz neatkarību], ja mēģinātu to panākt caur ANO, nevis sēžoties pie sarunu galda ar Izraēlu," sacīja Obama.

ASV līderis paziņoja, ka Izraēlas un palestīniešu konflikta noregulēšanai nepieciešams kompromiss no abām pusēm. Vienlaikus Obama uzsvēra, ka palestīniešu radikālās organizācijas "Hamas" nepiekāpīgā nostāja traucē uzsākt sarunas un panākt kompromisus.

ASV prezidents atzīmēja, ka vissarežģītākiem jautājumi – Jeruzalemes nākotne un palestīniešu bēgļu atgriešanās – jārisina abām pusēm bez trešo personu iejaukšanās. "Ja Izraēla un palestīnieši uzsāks sarunas, šos abus jautājumus varēs atrisināt," uzskata Obama. Viņš arī norādīja, ka konflikta noregulēšanas formulu nevarēs atrast, ja abas puses nesāks apspriest iespējamos kompromisus.

ASV prezidents arī paziņoja, ka uzskata par pamatotām Izraēlas bažas par kustības "Hamas" nolūkiem, kas atsakās atzīt Izraēlas tiesības pastāvēt. "Izraēliešiem ir ļoti sarežģīti sēsties pie pārrunu galda ar partneriem, kuri neatzīst Izraēlas valstiskumu un apšauda to ar raķetēm. Es gribētu, lai palestīnieši neaizmirst, ka arī viņiem ir pienākumi," norādīja Obama.

"Es uzskatu, ka "Hamas" nav atteikusies no vardarbības un nav atzinusi Izraēlu. "Hamas" nav demonstrējusi gatavību piekāpties un atzīt saistības, ko uzņēmusies Palestīnas nacionālās atbrīvošanas kustība," norādīja Obama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!