Foto: AP/Scanpix
ASV prezidents Baraks Obama parakstījis Kongresa šonedēļ pieņemto likumu par palīdzības piešķiršanu Ukrainai, vienlaikus nosakot sankcijas Krievijai par Krimas aneksiju.

Programma paredz piedāvāt Ukrainai miljarda dolāru aizdevumu garantijās un piemērot sankcijas Krievijas amatpersonām un citām personām, kas saistītas ar Krievijas īstenoto Krimas aneksiju.

Palīdzības programmā paredzēts arī 150 miljonu dolāru atbalsts demokrātijas stiprināšanai un sadarbības veicināšanai ar Ukrainu drošības jomā.

Likums arī ievieš sankcijas pret Krievijas pilsoņiem, kuriem bijusi saistība ar "cilvēktiesību pārkāpumiem Ukrainā vai darbībām, kas grauj Ukrainas suverenitāti un teritoriālo vienotību".

"Tāpat sankcijas paredzētas pret tiem, kuriem ir saistība ar korupciju Ukrainā," teikts Baltā nama paziņojumā.

Obama iepriekš jau atzinīgi novērtējis likumprojektu, kas nodrošinās Ukrainai "būtiskus soļus, lai atjaunotu ekonomisko stabilitāti un atgrieztos pie izaugsmes un labklājības".

Jau vēstīts, ka Krievija kopš februāra beigām okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Neilgi pēc tam Krievijas parlaments ratificēja "līgumu" par Krimas aneksiju, un Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja attiecīgu likumu par Ukrainai piederošās pussalas iekļaušanu Krievijas sastāvā.

Starptautiskā sabiedrība ir asi nosodījusi Maskavas rīcību un atteikusies atzīt Krimas aneksiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!