Foto: AFP/Scanpix

Francijas prezidents Fransuā Olands ceturtdien - dienā, kad Skotijā notiek referendums par atdalīšanos no Lielbritānijas, - sacīja, ka "Eiropas projekts" kļuvis par "separātisma" upuri.

"Ja Eiropas projekts tiks atšķaidīts, durvis būs atvērtas savtīgumam, populismam un separātismam," preses konferencē žurnālistiem sacīja Olands.

Izsakoties par Skotiju, viņš norādīja: "Kurš var pateikt, kāds būs rezultāts šim referendumam, kas var izšķirt ne tikai Apvienotās Karalistes, bet arī Eiropas likteni?"

Prezidents arī atzina, ka viņš dod priekšroku "vairāku ātrumu Eiropai, kurā Francijas un Vācijas pāris ir integrācijas motors".

Skotijā ceturtdien notiek balsošana neatkarības referendumā, kurā vēlētājiem ar "Jā" vai "Nē" jāatbild uz vienu jautājumu - "Vai Skotijai ir jābūt neatkarīgai valstij?".

Vēl dažas stundas pirms iecirkņu atvēršanas abu nometņu līderi mudināja skotus ņemt savās rokās vēstures grožus un izlemt savas zemes nākotni.

Par skotu lielo ieinteresētību liecina arī lielās rindas pie vēlēšanu iecirkņiem. Edinburgā balsotgribētāji sāka drūzmēties pie iecirkņu durvīm vēl pirms to atvēršanas.

Sagaidāms, ka piektdien Spānijas ziemeļaustrumu reģiona Katalonijas parlaments oficiāli apstiprinās referenduma rīkošanu par reģiona neatkarību, ko jau iepriekš izziņojuši politiķi un kas ir nolikts uz 9.novembri.

Madride jau iepriekš brīdinājusi, ka centīsies panākt referenduma aizliegšanu konstitucionālajā tiesā.

Katalonijas premjerministrs Artūrs Mass pirmdien solīja, ka izsludinās pirmstermiņa vēlēšanas, ja Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs uzliks veto oficiālajam referendumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!