Foto: RIA Novosti/Scanpix
Opozīcijas līderi ir noraidījuši trešdien vakarā pieņemtā arestēto protesta dalībnieku amnestijas likuma nosacījumus, kas paredz, ka demonstrantiem sākumā ir jāatbrīvo ieņemtās valdības ēkas, vēsta ārvalstu mediji.

Par to, ka opozīcija nav ar mieru izvirzītajiem arestēto protesta dalībnieku atbrīvošanas priekšnosacījumiem, Kijevas Neatkarības laukumā demonstrantiem paziņoja partijas "Svoboda" līderis Oļegs Tjagņiboks, ziņo aģentūra "RIA Novosti".

Protestētāji negrasās pamest visā Ukrainā ieņemtās administrācijas ēkas, ceturtdienas naktī paziņoja arī Maidana demonstrantu nometnes komendants Andrejs Parubijs. Viņš norāda, ka laukuma apsardze tiks pastiprināta, lai apgrūtinātu mēģinājumus demonstrantus izdzenāt ar spēku.

Pret valdību noskaņoto protestētāju rokās ir virkne iestāžu Kijevā un reģionos. Demonstranti ēkas izmanto kā vadības centrus un vietu, kur apsildīties, skaidro raidsabiedrība BBC. Trešdien pieņemtais likums, kura mērķis bija pārtraukt jau divus mēnešus ilgstošos protestus, paredz priekšnosacījumu – 15 dienu laikā aktīvistiem pamest visas ieņemtā ēkas.

Tāpat amnestijas likums nosaka, ka demonstrantiem ir jānojauc Kijevas centrā uzceltās barikādes un jāatbloķē ielas un laukumi visā valstī, izņemot vietās, kur protesti ir miermīlīgi.

Centienos atrisināt situāciju, prezidents Viktors Janukovičs jau ir pieņēmis premjera Mikola Azarova demisiju, bet parlaments atcēlis nedemokrātiskos pret protestiem vērstos likumus, kuru pieņemšana 16. janvārī dažas dienas vēlāk izraisīja protestētāju un milicijas sadursmes Kijevā.

Vēstīts, ka par amnestijas likumu trešdien vēlu vakarā nobalsoja 232 likumdevēji, pret balsoja 11, bet opozīcija balsojumā nepiedalījās, jo nepiekrita nosacījumam, ka sākumā jāatbrīvo valdības ēkas.

Ukrainā notiek pret valdību vērsti protesti, kas no galvaspilsētas Kijevas ir pārmetušies arī uz reģioniem. Demonstrantu rokās kritušas vairāku apgabalu administrācijas.

Opozīcijas un prezidenta Viktora Janukoviča sarunas līdz šim nav spējušas nemierus pieklusināt.

Novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs neparakstīja asociācijas līgumu ar ES, un kopš tā brīža Kijevā norisinās opozīcijas protesta akcijas. Tās pārvērtās spēcīgā pret esošo varu vērstā kustībā pēc tam, kad milicija centās demonstrantus ar spēku izdzenāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!