Foto: AFP/Scanpix
Lībijā astoņu mēnešu laikā notiks brīvas vēlēšanas un tās diktatoru Muammaru Kadafi tiesās savā valstī, nenododot starptautiskai tiesai, trešdien paziņoja nemiernieku līderis Mustafa Abdeldžalils.

"Astoņu mēnešu laikā sarīkosim parlamenta un prezidenta vēlēšanas," teica nemiernieku izveidotās Pagaidu pārejas nacionālās padomes priekšsēdētājs Abdeldžalils.

"Vēlamies demokrātisku valdību un taisnīgu konstitūciju. Tomēr visvairāk nevēlamies būt pasaules izolēti, kādi esam tagad," viņš teica intervijā Itālijas laikrakstam "La Repubblica".

Trešdien joprojām nav zināms, kur atrodas Kadafi pēc tam, kad nemiernieku spēkiem izdevās iekļūt viņa rezidencē Tripolē, tomēr nemiernieku līderis uzsver, ka Kadafi un viņam tuvu stāvošie cilvēki tiks sagūstīti un stāsies Lībijas tiesas priekšā.

"Kadafi ēra ir beigusies pat, ja tā tik tiešām beigsies ar viņa sagūstīšanu un notiesāšanu par pastrādātajiem noziegumiem," klāstīja Abdeldžalils, norādot laikrakstam, ka padomē valda vienprātība, ka Kadafi un viņa tuvākajiem padotajiem jāstājas "taisnīgas tiesas priekšā, bet tai jānotiek Lībijā".

Lai kas arī nenotiktu, "mums viņi jāsaņem dzīvi un jāizturas pret viņiem citādāk nekā pulkvedis [Kadafi] izturējās pret saviem pretiniekiem. Viņu atminēsies tikai kopā ar viņa noziegumiem, aizturēšanām un politiskajām slepkavībām, kuras viņš pastrādāja," piebilda nemiernieku līderis.

Itālijas ārlietu ministrs Franko Fratini otrdien paziņoja, ka Kadafi tiesas priekšā jāstājas Hāgas Starptautiskajā krimināltiesā, kas viņam ir izvirzījusi apsūdzības par noziegumiem pret cilvēci..

Pēc septiņus mēnešus ilgās sacelšanās pret nepilnus 42 gadus valdījušā Kadafi režīmu vairs palikušas tikai nelielas Tripoles daļas, kurās vēl mēģina pretoties Kadafi lojālie spēki un Kadafi spēki ir atkāpušies arī no diktatora dzimtās ostas pilsētas Sirtes, apgalvoja Džalils.

Viņš uzsvēra, ka jaunajai Lībijai "jābūt atšķirīgai valstij no iepriekšējās, tai jābalstās uz brīvības, vienlīdzības un brālības principiem". Nemiernieku līderis arī solīja, ka jaunās Lībijas attiecības ar citām valstīm būs stipras un balstītas uz abpusēju cieņu un sadarbību.

"Mēs būsim aktīva starptautiskās sabiedrības loceklē un cienīsim iepriekš parakstītās vienošanās," teica Lībijas nemiernieku izveidotās Pagaidu pārejas nacionālās padomes vadītājs. Padomi par Lībijas tautas vienīgo likumīgo pārstāvi jau atzinušas vairāk nekā 30 pasaules valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!