Foto: AP/Scanpix
Ungārijas premjers Viktors Orbans norādījis uz pamatīgām Budapeštas nesaskaņām ar Briseli, kura, izveidojot Enerģētikas savienību, vēloties ierobežot Ungārijas suverenitāti, vēsta Eiropas ziņu medijs "Euractiv".

Orbans ar paziņojumu par suverenitātes drošības draudiem nācis klajā divas dienas pēc Krievijas prezidenta Valdimira Putina vizītes Budapeštā, kuras laikā Krievija solījusi Ungārijai ievērojamas dabasgāzes piegādes atlaides.

Viens no topošās Enerģētikas savienības pamatprincipiem būs Eiropas Komisijas (EK) pārraudzības process pār dalībvalstu līgumiem ar trešo valstu enerģijas piegādātājiem. Krievijas enerģētikas milzis "Gazprom", kas ir lielākais dabasgāzes piegādātājs Eiropā, līdz šim uzstājis uz konfidencialitātes principu, slēdzot līgumus par resursu piegādi.

Pēc tikšanās ar Putinu Orbans norādījis, ka atskaitīšanās EK apdraud Ungārijas suverenitāti.

Ungārijas premjers arī neatbalsta pret Krieviju noteiktās sankcijas, teikdams, ka Maskavas izolācija nav saprātīga. Tāpat premjers apliecinājis, ka līdz ar Ungāriju pret Krievijas izolāciju iestājas arī Čehija, Slovākija un Austrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!