Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons otrdien paziņojis, ka jaunais ārlietu ministrs, kurš šajā amatā nomainīs Viljamu Heigu, būs plaši pazīstamais eiroskeptiķis un pašreizējais aizsardzības ministrs Filips Hamonds.

Dauningstrītas oficiālajā tvitera kontā Kemerons apstiprinājis iepriekš izskanējušās ziņas, ka "par ārlietu ministru iecelts Filips Hamonds".

Kā ziņots, Lielbritānijas valdības reorganizācijas laikā pirmdien ārlietu ministra amatu negaidīti atstājis Viljams Heigs, kurš turpmāk būs parlamenta apakšnama līderis.

"Pēc četru gadu darba šovakar es atkāpjos no ārlietu ministra amata un kalpošu kā Pārstāvju palātas līderis," Heigs pavēstīja tviterī.

Viņš arī apliecināja, ka nekandidēs 2015.gada parlamenta vēlēšanās, "lai nodotos daudzām citām lietām, kuras es vienmēr esmu vēlējies darīt".

Pārstāvju palātas līderis ir valdības pārstāvis, kurš nosaka darba kārtību apakšnama sēdēs.

Hamonds iepriekš ir izteicies, ka Lielbritānijai vajadzētu atstāt Eiropas Savienību (ES), ja Kemeronam neizdosies panākt vērā ņemamu Briselei nodoto pilnvaru "repatriāciju".

Viņa vietā par aizsardzības ministru kļūs līdzšinējais uzņēmējdarbības ministrs Maikls Felons, kurš arī iepriekš paudis viedokli, ka torijiem vajadzētu iestāties par aiziešanu no ES, ja iecerētās sarunas par Lielbritānijas dalības nosacījumu pārskatīšanu būtu neveiksmīgas.

Otrdien izziņotā kabineta reorganizācija ir plašākā kopš 2010.gada, kad pie varas nāca Kemerona vadītā koalīcijas valdība, un domājams, ka tās mērķis ir stiprināt konservatīvo pozīcijas pirms nākamgad gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Kemerons ir apsolījis, ka gadījumā, ja vēlēšanās uzvarēs toriji, 2017.gadā tiks sarīkots referendums par Lielbritānijas turpmāko dalību ES.

Tikmēr laikraksti kabineta reorganizāciju jau nosaukuši par "blāvo, stīvo vīriešu ("pale, male and stale") atšaušanu", kas paver ceļu uz ministru amatiem jaunam sieviešu "vilnim".

Kemrona valdību līdz ar Heigu pamet aptuveni ducis pusmūža vīriešu, no kuriem daudzus nomainīs gados jaunākas sievietes, kas parlamentā pirmo reizi iekļuvušas tikai 2010.gadā.

Savu amatu atstāj arī viens no tuvākajiem Kemerona līdzgaitniekiem - izglītības ministrs Maikls Govs, kas ir arī viens no toriju ietekmīgākajiem ideologiem.

Viņa vietā stāsies līdzšinējā sieviešu un līdztiesības ministre Nikija Morgana.

Savukārt vides, pārtikas un lauku lietu ministra krēslā Ovenu Patersonu nomaina līdzšinējā Izglītības ministrijas valsts ministra vietniece bērnu aprūpes jautājumos Liza Trasa.

Tikmēr opozīcijā esošie leiboristi, kas jau labu laiku aptaujās konservatīvos apsteidz, kabineta reorganizāciju nosaukuši par "mēreno slaktiņu" un vēl lielāku attālināšanos no ES.

"Britu ārpolitiku tagad uzticēts vadīt vīram, kurš runājis par mūsu aizvešanu no ES," izteicies ēnu kabineta kancelejas ministrs Maikls Dafers. Viņš piebildis, ka izmaiņas valdībā demonstrē to, cik lielā mērā Kemerons baidās no paša partijas labējā spārna.

Tajā pašā laikā premjerministrs paziņojis, ka par Lielbritānijas kandidātu uz ES komisāra amatu izvirzīts līdzšinējais Lordu palātas priekšsēdis Džonatans Hils.

Dauningstrītas izplatītajā paziņojumā teikts, ka Hils atbalsta Kemerona mērķi saglabāt Lielbritāniju ES sastāvā, panākot tās dalības nosacījumu maiņu.

Analītiķi jau norādījuši, ka ārpus Lielbritānijas līdz šim mazpazīstamajam Hilam acīmredzot tiks atvēlēta nozīmīga loma Londonas centienos reformēt ES.

"Es arī uzskatu, ka Apvienotās Karalistes intereses vislabāk aizstāvēt, spēlējot ES vadošo lomu, veidojot organizāciju (..), lai tā spētu atrisināt to gaidošās problēmas," norādījis Hils.

"Vēlos, lai pēc pieciem gadiem, kad notiks nākamās Eiropas vēlēšanas, es varētu ļaudīm visā Eiropā un arī Lielbritānijā sacīt, ka Eiropas Komisija ir ievērojusi viņu rūpes un padarījusi ES labāku," uzsvēris nākamais britu ES komisārs.

Viņa balsojumu vēsture parlamenta augšpalātā liecina, ka Hils iestājas pret ciešāku ES integrāciju, taču viņš nepieder pie galējo eiroskeptiķu nometnes.

Šobrīd Londona cer, ka nākamajā EK sastāvā tai pienāksies viens no svarīgākajiem ekonomikas bloka portfeļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!