Starptautiskās humānās palīdzības organizācijas (IHH e.V) vadība ir sašutusi par Vācijas lēmumu aizliegt fonda darbību šīs valsts teritorijā, nodēvējot to par "kaunpilnu un prettiesisku". Vācija organizāciju aizliedza, jo tur to aizdomās par radikālā palestīniešu grupējuma "Hamas" finansēšanu, ziņo BBC.

"Internationale Humanitaere Hilfsorganisation" dibināta 1992.gadā Vācijā, bet pēc pieciem gadiem tā sašķēlās – viena daļa turpināja darbu Vācija, otrā pārcēlās uz Turciju.

Organizācijas Turcijas atzars bija galvenais neveiksmīgās "Brīvības flotiles" misijas sponsors, finansējot palīdzības kravas kuģu misiju uz Izraēlas bloķēto Gazas sektoru. Kuģi līdz Gazai tā arī nenonāca, jo tos pārtvēra Izraēlas spēki.

Izraēlas masu medijos jau vairākus gadus izskan pārmetumi fondam par dažādu ekstrēmistu un separātistu atbalstu, taču pierādījumu teroristu atbalstīšanā nav, norāda BBC.

Vācijas lēmumu kritizēja arī Turcijas IHH vadība, norādot, ka tādā gadījumā būtu jāaizliedz arī citus fondus un organizācijas, kas sniedz palīdzību Gazai, piemēram, ANO un Sarkano Krustu.

Vācijas Iekšlietu ministrija savukārt apgalvo, ka IHH atbalstījusi teroristu organizāciju ar līdzekļiem, kas it kā bija domāti humānās palīdzības sniegšanai. Vācija uzskata, ka IHH valsts mošejās savākusi ziedojumus un vēlāk 8,3 miljonus dolāru (aptuveni 4,2 miljoni latu) pārskaitījusi "Hamas" atbalstošajām vai kontrolētajām organizācijām.

"Hamas", kas kontrolē palestīniešu apdzīvoto Gazas sektoru, vairākās pasaules valstīs, tais skaitā ES, tiek uzskatīts par teroristisku grupējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!