Foto: stock.xchng

Vācijas ģenerālprokuratūra uzsākusi izmeklēšanu pret krievu fiziķi Ivanu A. par iespējamu spiegošanu, kurš iepriekš strādājis Vācijā un Nīderlandē, atsaucoties uz žurnālu "Der Spiegel" ziņo ārvalstu mediji.

Izdevums ziņo, ka viņš regulāri ticies un saņēmis naudu no Krievijas konsulāta darbinieka, kuru pagājušā gadā par spiegošanu izsūtīja no Vācijas.

28 gadus vecais kvantu optikas speciālists laikā no 2009. līdz 2011. gadam strādājis Makša Planka fizikas institūtā Erlangenes pilsētā Bavārijā. 2013. gadā viņš pievienojies Tehniskajai universitātei Eindhovenā.

Krievu fiziķis Vācijas specdienestu redzeslokā nonācis nejauši. Novērojot Krievijas konsulāta darbinieku, dienests pamanījis, ka reizi mēnesī viņš izbraucis no Bonnas uz Āheni, kur ticies ar fiziķi, kas ieradās ar automašīnu no Nīderlandes. 2014. gada jūlijā Diseldorfas lidostā fiziķis tika aizturēts, taču pēc pratināšanas atlaists.

Drošības iestādes notikušo nekomentē. Savukārt aizdomās turamais Ivans „Der Spiegel” noraidījis visas apsūdzības un paziņojis, ka Āhenes stacijā notikušas „komerciāla rakstura” tikšanās. Pēc viņa vārdiem, Maskavā konsulāta darbinieka draugi esot īrējuši no viņa dzīvokli, tāpēc fiziķis „pie tases kafijas viņš vienkārši devis 800 eiro par īres maksu”.

Jau vēstīts, ka vairākas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ir satraukušās par Krievijas spiegu aktivitāšu palielināšanos Eiropas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!