Foto: Reuters/Scanpix

Ceturtdien tūkstošiem cilvēku pulcējušies ap Lesteras katedrāli, kur notiek pēdējā kaujas laukā mirušā Anglijas karaļa Ričarda III pīšļu apglabāšana.

Ceremoniju plkst.11.30 pēc Griničas laika (plkst.13.30 pēc Latvijas laika) atklāja Kenterberijas arhibīskaps Džastins Velbijs, bet televīzijas seriāla "Sherlock" ("Šerloks") aktieris Benedikts Kamberbačs, kurš ir attāls Ričarda III radinieks, lasīja bijušajam valdniekam veltītu dzejoli.

Gaidāms, ka Lielbritānijas karaliene Elizabete II būs nosūtījusi ziņu, kas tiks nolasīta bērēs.

Ričards III mira Bosvortas kaujas laukā 1485.gadā, un pēc tam Anglijas karaļa tronis nonāca Henrija VII un Tjudoru dinastijas rokās.

Ričarda III kauli tika atrasti 2012.gadā zem Lesteras autostāvvietas. 2013.gadā britu arheologi apstiprināja, ka mirstīgās atliekas tiešām pieder Ričardam III. No kauliem iegūtais DNS paraugs sakrita ar Ričarda III pēcteci 17.paaudzē.

Kaulos tika atrastas desmit ievainojumu pēdas, no kurām astoņas bija galvaskausā.

Kamberbačs spēlēs Ričardu III raidorganizācijas BBC seriālā "Hollow

Crown: The Wars of the Roses". Varoņa tēls balstīts uz Viljama Šekspīra darbiem.

Pēc Ričarda III pīšļu atrašanas vēsturnieki no jauna cenšas izvērtēt viņa sociālās reformas, nevis vienīgi paļauties uz Šekspīra Tjudoru laika liecībām, kurās viņš atainots kā asinskārs tirāns.

Vēsturnieki atzīst, ka Ričards III tieslietu sistēmā attīstījis nevainīguma prezumpcijas ideju, kā arī ieviesis paražu atbrīvot pret galvojumu.

Tiesa gan, Šekspīra lugā "Ričards III" karalis tiek apsūdzēts, ka viņš nogalinājis savus krustdēlus, lai tiktu pie troņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!