Foto: AFP/Scanpix
Līdz 2015. gada beigām ekonomiskie zaudējumi no Ebolas vīrusa Rietumāfrikā var sasniegt 32,6 miljardus ASV dolāru (25,86 miljardus eiro), izrēķinājusi Pasaules Banka.

Savā ziņojumā eksperti norādījuši, ka visvairāk no epidēmijas cieš ekonomikas Libērijā, Gvinejā un Sjerraleonē. Šajās valstīs vīrusa radītie zaudējumi šogad tiek vērtēti 359 miljonu dolāru apmērā, bet 2015. gadā tie var sasniegt 815 miljonus dolāru.

Analītiķi izskata divus iespējamos notikumu attīstības scenārijus. Pirmais paredz īsā termiņā apstādināt epidēmiju trīs visvairāk cietušajās valstīs. Otrā scenārija gadījumā cīņa ar vīrusu notiek lēni, bet epidēmija turpinās izplatīsies Rietumāfrikā. Ja epidēmiju izdosies ātri pieveikt, bet tās izplatīšanās teritoriju – ierobežot, tad līdz 2015. gada beigām zaudējumi nepārsniegs deviņus miljardus dolāru.

Pēc analītiķu domām, epidēmijas izplatīšanos var apstādināt, ja nekavējoties tiks iesaistīti vietējie resursi un starptautiska palīdzība. Kā piemērs veiksmīgai cīņai ar Ebolas vīrusu tiek minēta Nigērija un Senegāla

Pasaules Bankas vadītājs Džims Jongs Kims aicinājis starptautisko sabiedrību aktīvāk palīdzēt cietušajām valstīm, nosūtot tajās kvalificētus mediķus un nepieciešamo aprīkojumu, lai varētu sniegt aprūpi saslimušajiem.

Pērn Pasaules Banka paziņoja par 400 miljonu dolāru piešķiršanu cīņā pret epidēmiju.

Jau vēstīts, ka trešdien Spānijā ievietots vēl viens veselības aprūpes darbinieks, kas, iespējams, inficējies ar Ebolas vīrusu, bet ASV miris ar Ebolas vīrusu saslimušais Libērijas pilsonis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!