Foto: Vida Press
Pasaules līderi apliecinājuši cieņu sestdien mūžībā aizgājušajam Izraēlas premjerministram Arielam Šaronam, dēvējot viņu par Izraēlas patriotu, kurš pieņēma drosmīgus lēmumus, lai nodrošinātu savas valsts nākotni.

Pēc astoņiem komā pavadītiem gadiem Šarons mira sestdien Telavivas slimnīcā 85 gadu vecumā.

Šarons tiks apglabāts pirmdien savā īpašumā Negevas tuksnesī, bet šodien viņa zārks novietots parlamentā Jeruzalemē, dodot tautai iespēju atvadīties no izcilā politiķa.

Apliecinot cieņu aizgājējam, ASV prezidents Baraks Obama atcerējās Šaronu kā "līderi, kurš veltīja savu dzīvi Izraēlas valstij".

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs norādīja, ka nekad neaizmirsīs tikšanos ar Šaronu, kad viņš kļuva par premjerministru.

"Šodien mēs visi atzīstam, kā viņš to darīja, ka Izraēlai jābūt stiprai, lai panāktu mieru, un ka miers darīs stiprāku arī Izraēlu," piebilda Kerijs.

Šarons bija izteikti pretrunīgi vērtēta persona gan Izraēlā, gan ārpus tās. Atbalstītāji viņā saskatīja miera nostiprinātāju Tuvajos Austrumos, neziedojot tam Izraēlas drošību. Daudzi izraēlieši viņu uzskata par kara varoni, kurš palīdzējis aizstāvēt valsti tās lielākajās cīņās. Taču daži kritizētāji uzskata, ka viņš vairāk kaitējis miera procesam, nekā palīdzējis, nosodot aiziešanu no Gazas joslas. Citi viņa darbības 1982.gada Libānas karā uzskata par kara noziegumiem.

Tomēr ārvalstu līderi veltīja atzinīgus vārdus viņa lēmumam aiziet no Gazas joslas.

Vācijas kanclere Angela Merkele to nodēvēja par drosmīgu lēmumu, paužot pārliecību, ka šādi Šarons "spēra nozīmīgu vēsturisku soli pretī izlīgumam ar palestīniešiem un [pretī] divu valstu risinājumam".

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons arī slavēja Šaronu par "drosmīgiem un pretrunīgiem lēmumiem", kas pieņemti miera labā.

"Izraēla šodien ir zaudējusi nozīmīgu līderi," norādīts sestdien publiskotajā Kemerona paziņojumā.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns pauda pārliecību, ka Šaronu atcerēsies par "viņa politisko drosmi un apņēmību īstenot sāpīgus un vēsturiskus lēmumus, lai atsauktu Izraēlas kolonistus un karavīrus no Gazas joslas".

Bans aicināja Izraēlu arī turpmāk balstīties "nelaiķa premjerministra pragmatisma mantojumā", strādājot pie "neatkarīgas un dzīvotspējīgas Palestīnas valsts izveides līdzās drošai Izraēlai".

Bijušais ASV prezidents Bils Klintons un viņa sieva bijusī valsts sekretāre Hilarija Klintone norādīja, ka viņiem bijis gods sastrādāties ar Šaronu, "strīdēties ar viņu un skatīties, kā viņš vienmēr cenšas atrast pareizo ceļu savai mīļotajai valstij".

Arī Krievijas prezidents Valdimirs Putins apliecināja cieņu mūžībā aizgājušajam Izraēlas ekspremjeram, raksturojot viņu kā "dižu politiķi un militāro" līderi, paziņojis Kremlis.

Francijas prezidents Fransuā Olands uzsvēra, ka Šaronam bijusi milzīga loma savas valsts vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!