Foto: AFP/Scanpix

Vairāki desmiti pasaules līderu svētdien pievienosies Parīzē paredzētajam masu protestam pret islāmistu ekstrēmistu noziegumiem, paužot solidaritāti Francijai pēc satīriskā žurnāla redakcijā "Charlie Hebdo" sarīkotā asiņainā slaktiņa.

Islāma radikāļu izpelnījušies globālu nosodījumu, un līdzjūtību Francijai izteikusi pat komunistiskā Kuba un Ziemeļkoreja.

Sagaidāms, ka Parīzes ielās svētdien izies vairāk nekā miljons cilvēku, kuriem pievienosies vairāki desmiti pasaules līderu, tostarp Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons, Spānijas valdības vadītājs Marjano Rahojs, Vācijas kanclere Angela Merkele, Itālijas premjers Mateo Renci un viņu beļģu kolēģis Šarls Mišels.

Par savu klātbūtni paziņojuši arī Eiropadomes prezidents Donalds Tusks un Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers. Viņus pavadīs arī Eiropas Savienības (ES) augstākā pārstāve ārlietās Federika Mogerīni. Uz Parīzi devusies arī Latvijas premjerministre Laimdota Straujuma (V).

Protesta gājienu apmeklēs arī Izraēlas un palestīniešu pašpārvaldes līderi, lai godinātu slaktiņu upurus, kuru vidū bija arī ebreji un islāmticīgs policists.

Parīzē ieviesti pastiprināti drošības apstākļi, un gājiena maršrutā izvietot tūkstošiem policistu un karavīru.

"Man nav šaubu, ka miljons cilvēku izies ielās, lai paustu savu atbalstu brīvībai un vienotībai," emocionālā mītiņā sestdien sacīja Francijas premjerministrs Manuels Valss.

Jau sestdien daudzās Francijas pilsētās notika demonstrācijas pret islāma radikāļiem, kopumā ielās izejot vairāk nekā 700 000 cilvēku, no kuriem daudzi nesa plakātus ar uzrakstu "jesuischarlie" (Es esmu Čārlijs).

Šonedēļ sarīkotie slaktiņi bija asiņainākie uzbrukumi Francijā vairāk nekā pusgadsimta laikā, dziļi satricinot nāciju. Vienlaikus valstī pastiprinās jautājumi, kā Kuaši brāļiem, kas iepriekš nonākuši likumsargu redzeslokā par saistību ar teroristiem, varēja netraucēti sarīkot šādu uzbrukumu.

32 gadus vecais Šerifs Kuaši bija zināms džihādists. 2008.gadā viņš notiesāts par līdzdalību grupējumā, kas sūtīja kaujiniekus uz Irāku.

34 gadus vecais Saīds Kuaši 2011.gadā apmeklējis Jemenu, kur viņš izgājis apmācību kursu "Al Qaeda" atzara nometnē. Abi brāļi jau gadiem ilgi bijuši iekļauti ASV potenciālo teroristu sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!