Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) un Krievijas attiecībās ir pasludināts Aukstais karš un tas noticis ES un Ukrainas asociācijas līguma dēļ, kura parakstīšana varētu notikt jau šomēnes, vēsta Francijas labējais žurnāls "Le Point".

Krievija apņēmīgi cenšas nepieļaut ES un Ukrainas tuvināšanos, un par pirmo Maskavas naida upuri kļuvusi Lietuva. Kremlim šajā cīņā nav neatļautu paņēmienu, norāda izdevums.

Krievija oktobrī aizliedza Lietuvas piena produktu importu. Lietuvas premjerministrs centās sazināties ar savu Krievijas kolēģi, bet Dmitrijs Medvedevs viņam atzvanīja tikai pēc trim nedēļām.

"Krievija mums nav sniegusi nekādus rakstiskus paskaidrojumus," sašutusi ir Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. "Un nav nekādu pazīmju, ka viņi grasītos to darīt."

Tostarp Lietuvas piena industrija ik dienu zaudē trīs miljonus eiro.

Turklāt oktobra beigās "Kremļa mediji" izplatīja baumas, ka Grībauskaite jaunībā esot sadarbojusies ar čeku.

"Es to uzskatu par personīgu uzbrukumu man ar preses starpniecību," sacīja prezidente.

Diez vai konflikts beigsies ar to vien, prognozē žurnāls.

Visas Lietuvas amatpersonas, ar kurām runājis izdevuma korespondents, ir noraizējušies par dīvainajiem sagatavošanās darbiem Krievijas Kaļiņingradas apgabalā.

Mediji ziņo, ka tur tiekot uzkrātas gāzes rezerves.

Vai tāpēc, ka Maskava plāno noslēgt ventili gāzesvadam, kas ar gāzi nodrošina gan Kaļiņingradas apgabalu, gan Lietuvu, vaicā žurnāls. "Nav izslēgts," atbild Viļņā.

Tomēr konflikts ir daudz plašāks par Krievijas un mazās Baltijas valsts konfrontāciju, skaidro izdevums. Uzbrūkot Lietuvai, kas patlaban ir ES prezidējošā valsts, tiek uzbrukts visai ES.

"Putina vēstījums ir gana skaidrs: Rokas nost no Ukrainas - Krievijas dzimtmuižas, kuru Maskava grib iekļaut savā muitas savienībā," skaidro žurnāls.

"Aukstā kara atmosfēra lietuviešiem atgādina par tumšajiem padomju okupācijas laikiem," raksta "Le Point". "Tikai ar nelielu izņēmumu - tagad Baltijas valstis ir ES sastāvā."

Ukrainas valdība 18.septembrī apstiprināja asociācijas līgumu ar ES. Kijeva cer līgumu parakstīt ES-Austrumu partnerības samitā, kas notiks Viļņā 28. un 29.novembrī.

Līdz ar līguma parakstīšanu Ukrainas eksportam tiks pavērti ES tirgi, turklāt tas arī iezīmēs izšķirošu Ukrainas pagriezienu Rietumu virzienā. Šāda notikumu attīstība savukārt raisa nopietnas bažas Maskavā, kas uzskata, ka Kijeva atrodas dziļi tās ietekmes sfērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!