Foto: AFI
Tā sauktās Luhanskas un Doņeckas tautas republikas nerīkos referendumus par neatkarību, lai mēģinātu izcīnīt zināmas autonomijas tiesības, kādas varētu panākt Skotija pēc ceturtdien notikušā referenduma, prognozēja politologs Kārlis Daukšts.

Viņš norādīja, ka tā sauktā Jaunkrievija ir Krievijas projekts, un tā ir citas valsts iejaukšanās suverēnas valsts notikumos.

"Es neredzu nekāda veida paralēles ar Edinburgas nodomiem un darbībām," atzina Daukšts.

Skotija tuvākajā nākotnē varētu iegūt lielāku autonomiju, šādu viedokli pauda Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks un Rīgas Stradiņa universitātes lektors Māris Cepurītis.

Komentējot Skotijā notikušo referendumu par neatkarības iegūšanu, Cepurītis norādīja, ka vēl pirms referenduma izskanējušas runas, ka gadījumā, ja Skotija paliks Lielbritānijas sastāvā, Skotijas autonomija zināmā mērā varētu pieaugt.

"Londona nevēlas līdzīga scenārija atkārtošanos, tādēļ tā varētu būt gatava palielināt Skotijas autonomiju tajos jautājumos, kuros paši skoti to vēlas, ar zināmiem ierobežojumiem," uzskata eksperts.

"Jāskatās, kāds būs sabiedrības noskaņojums, kādi būs arī [Lielbritānijas premjerministra Deivida] Kemerona valdības soļi situācijas risināšanai, vai viņi lems par autonomijas palielināšanu, ļaujot Skotijai pieņemt lēmumus vietējā līmenī par to, kā tiek sadalīta daļa no nodokļiem. Tie būs jautājumi, kas lielā mērā noteiks, vai referendums tuvākajā laikā varētu atkārtoties," piebilda Cepurītis, skaidrojot, ka Skotijā pie varas esošā nacionālā partija diskusijās ar Londonu varētu uzsvērt, ka 44,7% Skotijas iedzīvotāju nobalsojuši par neatkarību.

"Tā ir gandrīz puse, un tas būs nopietns arguments sarunās ar Londonu."

Jau ziņots, ka ceturtdien notikušajā Skotijas neatkarības referendumā 55,3% vēlētāju nobalsojuši par palikšanu Lielbritānijas sastāvā, liecina rezultāti pēc balsu skaitīšanas visos 32 apgabalos.

Par palikšanu Lielbritānijas sastāvā nobalsojuši 2 001 926 vēlētāji. Par Skotijas neatkarību nobalsojuši 1 617 989 vēlētāji jeb 44,7%. Referendumā piedalījušies 84,59% vēlētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!