Pretrunīgu reakciju pasaulē svētdien izraisījuši Romas pāvesta Benedikta XVI teiktie nožēlas vārdi saistībā ar musulmaņu pasaules sašutuma pilno reakciju uz viņa nesenajiem izteikumiem par islāmu.
Kā ziņots, pāvests paudis "dziļu nožēlu" par viņa izteikumu radīto nesaprašanos un piebildis, ka tie neatspoguļo viņa personiskos uzskatus. Tomēr pāvests nav nedz atsaucis savus izteikumus, nedz arī atvainojies par runu Rēgensburgas universitātē, kurā viņš atsaucās uz 14.gadsimta Bizantijas imperatoru, kurš rakstījis, ka pravietis Muhameds nesis "tikai ļaunumu un necilvēcību, piemēram, ar pavēli izplatīt viņa sludināto ticību ar zobenu".

"Esmu dziļi apbēdināts par reakciju, kāda dažās valstīs bijusi attiecībā uz dažiem maniem izteikumiem Rēgensburgas universitātē, kas tika uztverti kā musulmaņu jūtu aizskārums," viņš svētdien sacīja, uzrunājot svētceļniekus savā vasaras rezidencē Kastelgandolfo.

"Patiesībā tie bija citāti no viduslaiku teksta, kuri nekādā ziņā neatspoguļo manu personisko viedokli. Ceru, ka tas palīdzēs nomierināt sirdis un izskaidrot manas uzrunas patieso jēgu, kas kopumā bija uzaicinājums uz atklātu, patiesu un abpusējas cieņas pilnu dialogu," viņš sacīja.

Tā bija pāvesta pirmā publiskā uzruna kopš viņš otrdienas runas Rēgensburgas universitātē. Sestdien Vatikāns jau izplatīja paziņojumu, kurā norādīja, ka pāvests "ļoti nožēlo, ka dažas pasāžas viņa runā varētu skanēt kā aizvainojošas musulmaņu ticīgo jūtām", bet svētdien pāvests faktiski nepateica neko vairāk.

Islāma pasaulē šie skaidrojumi uztverti neviennozīmīgi.

Pasaulē lielākās politiskās islāma organizācijas "Musulmaņu brālība" vadītājs Mohammads Mahdi Akefs ziņu aģentūrai DPA sacījis, ka neatkarīgi no pāvesta nolūkiem viņa atvainošanās tiek pieņemta.

"Mēs negribam radīt krīzi kristiešu un musulmaņu attiecībās. Islāms māca izturēties pret citiem civilizēti," viņš paziņojis.

Atšķirīgu viedokli paudis viņa vietnieks Mohammeds Habibs, kas ziņu aģentūrai "Reuters" sacījis, ka pāvestam un Vatikānam būtu jānāk klajā ar skaidru un nepārprotamu paziņojumu, kas pilnīgi izkliedētu nesaprašanos.

"Kāpēc viņš izraudzījās šo citātu, ja tas neatspoguļo viņa domas? Un, ja nu tas nav viņa viedoklis, tad lai viņš mums izklāsta savu patieso viedokli šajā jautājumā," aicināja Habibs.

Irānas Ārlietu ministrija svētdien izsauca Vatikāna vēstnieku Teherānā bīskapu Metollu un iesniedza viņam Irānas valdības protesta notu.

Protestējot pret pāvesta izteikumiem Rēgensburgas runā, svētdien Irānā bija slēgti visi garīgie semināri. Garīdznieki un islāma mācību iestāžu studenti daudzviet valstī pulcējās, lai apspriestu un nosodītu pāvesta vārdus, norādot, ka tie ir pretrunā ar Kristus mācību par patiesu mieru un piedošanu.

Irānas augstākā reliģiskā institūcija - Ekspertu sapulce - paziņoja, ka pāvestu ietekmējuši "uz karu noskaņoti politiķi" un viņš vēl vairāk saasina jau tā pastāvošo spriedzi. Ekspertu sapulce pieprasīja, lai Romas katoļu baznīcas galva atvainojas visas pasaules musulmaņiem.

Sīrijas kristiešu un musulmaņu līderi pāvesta atvainošanos pieņēmuši. Kā izteicies Sīrijas Islāma studiju centra vadītājs Mohammads Habašs, pāvests "sniedzis paskaidrojumu, nevis atvainojies". Tomēr viņš piebildis: "Mēs nevēlamies plaisu starp islāmu un kristietību vai starp Austrumiem un Rietumiem. Mēs saprotam musulmaņu sašutumu, tomēr aicinām uz mieru un dialogu."

Jordānijas laikraksts "Jordan Times" norādījis, ka pāvests savos izteikumos ignorējis vardarbības gadsimtus kristīgās baznīcas vēsturē. Tas pieprasījis no Vatikāna "labāku, turklāt drīzu" savas nostājas skaidrojumu.

Indonēzijas līderi aicinājuši savas valsts musulmaņus saglabāt mieru un atturēties no vardarbības sakarā ar pāvesta izteikumiem, tomēr prezidents Susilo Bambangs Judojono pāvesta izteikumus nosaucis par nepārdomātiem un paudis bažas, ka tie var vairot spriedzi pasaulē.

Vācijā Musulmaņu centrālā padome pāvesta skaidrojumu apsveikusi kā būtisku soli saspīlējuma mazināšanā. Tā aicinājusi islāma valstu reliģiskos un politiskos līderus censties remdēt musulmaņu sašutumu, savukārt Vatikānu - sākt dialogu ar musulmaņu pārstāvjiem.

Islāmiskā grupējuma "Hamas" vadītās palestīniešu pašpārvaldes premjerministrs Ismails Hanija nosodījis uzbrukumus kristiešu baznīcām palestīniešu teritorijās, kas turpinās jau trešo dienu.

"Tas ir pilnīgi nepieņemami. Kristiešu brāļi ir daļa no palestīniešu tautas, turklāt esmu dzirdējis, ka kristīgās baznīcas vadība Palestīnā ir nosodījusi paziņojumus, kas vērsti pret islāmu un musulmaņiem," sacījis Hanija.

Svētdien nezināmas personas iebruka kādā tukšā kristiešu baznīcā Tulkarmā, Jordānas upes rietumkrastā, un aizdedzināja tur autoriepu, nodarot dievnamam būtiskus postījumus. Tubasā, arī Rietumkrastā, baznīcas logos tika mestas degmaisījuma pudeles. Cilvēki šajos uzbrukumos nav cietuši.

Somālijas galvaspilsētā kādā slimnīcā svētdien bruņoti uzbrucēji nošāva vecāku itāliešu mūķeni, un avots Somālijas islāmistu aprindās pieļāvis iespēju, ka viņas nogalināšana saistīta ar beidzamajās dienās uzbangojušo sašutumu par pāvesta izteikumiem.

Itālijas Iekšlietu ministrija devusi pavēli policijas vadībai paaugstināt nacionālās drošības draudu līmeni, ņemot vērā islāmistu grupējumu izteiktos brīdinājumus.

Bruņots Irākas grupējums sestdien internetā ievietotā paziņojumā draudēja rīkot pret Romu un Vatikānu vērstus uzbrukumus, nosodot "cionizētos kristiešus un nīstamos krustnešus". Šiem draudiem bija pievienoti vairāki videomateriāli par uzbrukumiem ASV militārajiem objektiem Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!