Romas pāvests Jānis Pāvils II svētdien Vatikānā beatificēja (iecēla svētlaimīgo kārtā) Kalkutas Māti Terēzi, kas bija veltījusi savu mūžu pašaizliedzīgai palīdzībai trūcīgajiem galvenokārt Indijas pilsētas Kalkutas (Kolkatas) graustos un 1979.gadā saņēma Nobela Miera prēmiju.
Ceremonija sākās pulksten 10 (11 pēc Latvijas laika), un to vēroja simtiem tūkstoši svētceļnieku Sv.Pētera laukumā.

83 gadus vecais pāvests bija labā formā, kad tika nogādāts uz šai ceremonijai sagatavotu platformu, un pamāja, atbildot uz pūļa aplausiem.

Daudzi katoļi bija nobažījušies, ka Parkinsona slimības māktais pāvests varbūt nespētu pabeigt šīs nedēļas ceremonijas, ar kurām tiek atzīmēti viņa pontifikāta 25 gadi.

Ceremonijas gaitā Kalkutas arhibīskaps nolasīja īsu Mātes Terēzes biogrāfiju.

Māte Terēze - īstajā vārdā Agnese Gondža Bojadžiu - dzimusi 1910.gada 27.augustā albāņu ģimenē Skopjē, kas tagad ir Maķedonijas galvaspilsēta, un mirusi 1997.gadā. Viņa 1950.gadā izveidoja Žēlsirdības misionāru ordeni Kalkutā, kurš no nelielas kopienas izvērtās par plašu daudznacionālu organizāciju.

18 gadu vecumā viņa iestājās īru ordenī "Loreto māsas" un kļuva par mūķeni kādā no šī ordeņa klosteriem Kalkutā. 1948.gadā viņa satika mirstošu sievieti uz ielas pie kādas Kalkutas slimnīcas un nolēma sākt palīdzības sniegšanu trūcīgajiem pilsētas graustu rajonos. Plašsaziņas līdzekļi drīz viņu nodēvēja par "noteku svēto".

1952.gadā Māte Terēze atvēra pirmo Namu mirstošajiem Kalkutā, kas rūpējās par mirstošajiem indiešiem, kuri bija atrasti uz ielas. Piecus gadus pēc tam ordenis sāka rūpēties par spitālīgajiem visā pasaulē.

1963.gadā Māte Terēze saņēma Padmašri (Lotosa kunga) balvu par savu kalpošanu Indijas tautai. 1971.gadā Romas pāvests Pāvils VI viņai piešķīra pirmo Pāvesta Jāņa XXIII Miera prēmiju, bet 1979.gadā viņa saņēma Nobela Miera prēmiju.

Sešus mēnešus pirms savas nāves 1997.gadā Māte Terēze nodeva Žēlsirdības misionāru ordeņa vadību ordeņa māsai Nirmalai, kas to vada arī tagad. Nirmala bija starp 300 tūkstošiem svētceļnieku, kas bija ieradušies uz svētdienas ceremoniju Sv.Pētera laukumā.

Mātes Terēzes gadījumā beatifikācijas process ir bijis visīsākais jaunāko laiku vēsturē. Viņas beatifikācija ir pēdējais solis pirms kanonizācijas (iecelšanas par svēto).

Pērn Vatikāns atzina par brīnumu indietes Monikas Besras izveseļošanos, kas bija pamatojums Mātes Terēzes beatifikācijai. Tagad Vatikāns meklēs pierādījumu vēl kādam brīnumam, kas saistīts ar Māti Terēzi, lai viņu varētu kanonizēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!