Foto: AP/Scanpix
Trešdien vakarā no Siksta kapelas skursteņa pacēlušies balti dūmi, kas nozīmē, ka konklāvs ir ievēlējis jaunu pāvestu.

Dūmu parādīšanos ar ilgām gavilēm sveic Svētā Pētera laukumā sapulcējušies cilvēku simti un par katoļu galvas ievēlēšanu liecina arī zvanu skaņa.

Kardināliem bija nepieciešamas tikai divas dienas, lai izvēlētu nākamo Romas katoļu baznīcas galvu. Jaunais pāvests ir argentīnietis Horhe Mario Bergoljo, kurš pieņēmis Franciska vārdu.


Kā ziņots, pirmie pieci balsojumi otrdien vakarā un trešdien no rīta beidzās bez pāvesta ievēlēšanas.

Balsošana, kuras laikā kardināli uz lapiņām uzraksta sava favorīta vārdu, notiek klusumā un bez oficiālām debatēm. Ja pēc trīs dienām pāvestu ievēlēt nav izdevies, konklāvs var sarīkot līdz vienu dienu garu lūgšanu un diskusiju pauzi.

Vatikāns iepriekš pauda vēlmi jaunu pāvestu ievēlēt līdz Lieldienām.

Iepriekšējā reizē - 2005.gadā - konklāvs ilga divas dienas, un jaunā pāvesta ievēlēšanai bija nepieciešami četri balsojumi. Pēdējā gadsimta laikā ne reizi konklāvs nav ildzis vairāk par piecām dienām.

Vatikāna eksperti stāsta, ka kardināli esot sadalījušies divās gandrīz vienlīdz lielās grupās. Vienas grupas pārstāvji uzskatot, ka baznīcas vadība jāuztic pašreizējam Milānas arhibīskapam Andželo Skolam, kamēr otra grupa dotu priekšroku kādam, kas nav itālis.

Starp iespējamajiem citiem kandidātiem, kuru vārdi izskan baumās, tiek minēts kanādietis Marks Uvjē, kardināls Pīters Kodvo Apija Tērksons no Ganas, ASV kardināls Šons O'Malijs un Manilas arhibīskaps Antonio Tagle.

Kā zināms,  līdzšinējais Romas pāvests Benedikts XVI 28.februārī oficiāli nolika savas pilnvaras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!