Foto: Reuters/Scanpix
Pāvests Francisks svētdien Vatikāna Svētā Pētera laukumā brīvdabas dievkalpojumā, kurā piedalījās arī palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass, svēto kārtā iecēla divas palestīniešu mūķenes.

Pāvests aicināja ticīgos sekot šo divu XIX gadsimta mūķeņu, kā arī vēl divu citu Francijas un Itālijas māsu, kas arī svētdien tika kanonizētas, "gaišajam piemēram".

Marija Alfonsina Gatasa dzimusi 1843.gadā Jeruzalemē un turpat arī mirusi 1927.gadā. Viņa tika beatificēta, kas ir pēdējais solis pirms kanonizācijas, 2009.gadā.

Marjama Bavardija dzimusi Galilejā, mūsdienu Izraēlas ziemeļdaļā, 1846.gadā. Viņa par mūķeni kļuva Francijā, un šīs zemes gaitas beidza Betlēmē 1878.gadā.

Pāvests Jānis Pavils II viņu beatificēja 1983.gadā.

Gatasai parādījušies stigmāti - asiņojošas brūces tajās ķermeņa vietās, kur brūces bijušas krustā sistajam Kristum.

Gatasa Palestīnā izveidojusi pirmo Svētā Rožukroņa māsu kongregāciju, kā arī strādājusi sieviešu izglītības labā. Bavardija savukārt rūpējusies par trūcīgajiem.

Dievkalpojumā Vatikānā piedalījās aptuveni 2000 svētceļnieku no palestīniešu teritorijām, Izraēlas un Jordānijas.

Vairāki svētie Palestīnas reģionā dzīvoja kristietības pirmajos gadsimtos, tomēr Gatasa un Bavardija ir pirmās osmaņu laika Palestīnas iedzīvotājas, kas ieceltas svēto kārtā.

Francisks svētdien mudināja ticīgos sekot četru svētdien kanonizēto sieviešu pēdās, viņas raksturojot kā "svētuma paraugus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!