Foto: AP/Scanpix

Indonēzijas lidsabiedrības "AirAsia" reisa QZ8501 lidmašīna, kura svētdien pazuda no dispečeru dienestu radariem, domājams, atrodas jūras dibenā, atsaucoties uz Indonēzijas glābšanas un meklēšanas aģentūru, vēsta raidsabiedrība BBC.

Hipotēze par pasažieru lidaparāta atrašanos jūras dzelmē balstīta datos par lidmašīnas koordinātēm mirklī, kad ar to pazuda sakari, paskaidroja aģentūras pārstāvis.

Vēstīts, ka "AirAsia" reisa QZ8501 lidmašīna "Airbus" A320-200, kas bija ceļā no Indonēzijas pilsētas Surubajas uz Singapūru, 28. decembrī pazuda no radaru ekrāniem. Lidmašīnā atradušies 155 pasažieri un septiņi apkalpes locekļi.

Pirms sakaru zaudēšanas ar lidaparātu tā piloti lūguši atļauju samazināt lidojuma augstumu nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ. Indonēzijas gaisa satiksmes amatpersonas atbildējušas, ka lūgums nav uzreiz izpildāms satiksmes dēļ. Lidmašīna pazudusi no radaru ekrāniem pirms piloti snieguši atbildi.

"AirAsia" lidmašīna ekspluatācijā nodota 2008. gadā un lidojumos pavadījusi 23 000 stundu. Pēdējā apkope lidaparātam veikta novembrī. Lidsabiedrībai iepriekš nav notikuši nāvējoši incidenti ar tās gaisa transportlīdzekļiem.

Šis gads Āzijas gaisa pārvadātājiem ir bijis smags. Martā mīklainos apstākļos pazuda Malaizijas nacionālās lidsabiedrības "Malaysia Airlines" reisa MH370 lidmašīna ar 239 pasažieriem. Lai gan lidmašīna bija ceļā no Kualalumpuras uz Pekinu, tā nezināmu iemeslu dēļ novirzījusies no kursa un pazudusi virs Indijas okeāna dienvidiem. Lidmašīnas atlūzas joprojām nav atrastas.

Savukārt jūlijā virs prokrievisko kaujinieku kontrolētajiem Ukrainas austrumiem notriekta "Malaysia Airlines" reisa MH17 lidmašīna ar 298 cilvēkiem uz klāja. Lai gan dažādas liecības norāda uz Krievijas apbruņoto kaujinieku vainu notikušajā, Maskava savu saistību ar traģēdiju noliedz. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!