Foto: Reuters/Scanpix

Tikai dažas nedēļas, kopš Krievija izziņoja vairāku jaunu smagā bruņojuma transportlīdzekļu, tostarp tanka "T-14 Armata", ražošanu, ASV atbildēja ar paziņojumu, ka izvietos smago bruņojumu stratēģiskos Eiropas punktos. Šie abu pušu vēstījumi norāda, ka smagā bruņošanās, kura bija raksturīga Aukstajam karam, ir atgriezusies, raksta "Vice".

Kopš Aukstā kara gadiem Rietumvalstis ir attīstījušas tā dēvētos MRAP jeb sprādzienizturīgos kaujas transportlīdzekļus, kas būtībā ir tikai miera uzturēšanas misijām un "vieglas" kaujas apstākļiem pielāgotas bruņumašīnas, kādas izmanto, piemēram, bankas. Tādi ir bijuši noderīgi gan Irākā, gan Afganistānā, gan lielā daļā citu militāro konfliktu, taču nevar tikt izmantoti kaujās, kurās pretī stājas smagais bruņojums, piemēram, tanki.

Foto: AFP/Scanpix

Lai gan tehnoloģiskā ziņā Krievijas jaunais tanks industrijā nav nekāds pārsteigums, pārējās valstis smagā bruņojuma attīstīšana tomēr ir pārsteigusi un likusi arī tām atjaunot un papildināt savu smagā bruņojuma krājumu.

"Krievijas jaunās transportlīdzekļu flotes atklāšana nenesa nekādus lielus pārsteigumus, ņemot vērā to, kas no tās tika gaidīts jau pēdējos divus vai trīs gadus. Precīzas tā funkcijas un dizains nebija iepriekš zināmi, bet aptuvenās spējas un parametri ir gluži tādi, kādus tos jau paredzējām," norāda starptautiskās ekspertīžu kompānijas "IHS" eksperts Džons Hauks.

Viena no pirmajām Eiropas tanku ražotājām, kura gatavojas stāties pretī Krievijai, ir Vācija. Berlīne jau paziņojusi par plāniem uzlabot savu kaujas tanku "Leopard 2", kā arī kopā ar Franciju 2018. gadā uzsākt kopīgu tanku kaujas spēju izpēti, kas varētu novest pie jaunu tanku izstrādes.

Aprīlī Vācija paziņoja, ka tā atpirks arī 100 iepriekš pārdotos "Leopard 2" tankus, kuri netiekot izmantoti. Tie tikšot modernizēti un pielāgoti izmantošanai līdz brīdim, kamēr tiks izstrādāti un izgatavoti nākamās paaudzes tanki.

Foto: AFP/Scanpix

Šajā bruņošanās sacensībā noteikti iesaistīsies arī ASV, norāda Stokholmas Starptautiskā Miera izpētes institūta pētnieks Sīmons Vezmens. "Smagi bruņoti transportlīdzekļi, tanki, "M1 Abrams" pēcnācēji, kā arī jaunas kājnieku kaujas mašīnas ir lietas, kurās mums ir jāinvestē, jo tas, kas mums ir, nav gana labs, lai potenciāli karotu ar ienaidnieku, kurš ir ļoti smagi bruņots vai vismaz ir spēcīgs un spējīgs radīt tankus, viņš norāda."

"Vice" gan norāda, ka ASV patlaban neplāno jaunu kaujas tanku izstrādi, kā arī "Abrams" sērijas "M1A3" tanka uzlabotās versijas izstrāde, kuru bija plānots pabeigt līdz 2017. gadam, ir atlikta un varētu atsākties vien nākamajā desmitgadē.

Foto: Reuters/Scanpix

Tā vietā armija jau gadiem strādā pie kājnieku kaujas mašīnas "M2 Bradley" uzlabošanas, kura tiek izmantota kopš 80. gadiem. Savukārt jūnija sākumā izskanējušais paziņojums par plāniem izstrādāt tā dēvēto "Future Fighting Vehicle" ("Nākotnes kaujas mašīnu") jeb FFV ir nācis pēc teju divu gadu pauzes, kopš darbs tika pārtraukts pie līdzīgas "Army's Ground Combat Vehicle" programmas.

ASV armijas pārstāvji, kā arī eksperi mierina, ka atšķirībā no Eiropas valstīm, tās smago ieroču attīstība ne brīdi nav apstājusies. "ASV nav aizmirsušas, kas notika Līča karā, kā arī Irākas un Afganistānas konfliktos, kur smagie ieroči bija nepieciešami," apgalvo Vezmens.

Šobrīd FFV konceptuālā modeļa izstrādei vien uzņēmumiem "BAE Systems" un "General Dynamics Land Systems" piešķirti aptuveni 25 miljoni eiro". Tāpat izstrādes procesā ir vēl trīs potenciālie transportlīdzekļi, starp kuriem ir arī pa gaisu transportējams vieglais tanks.

Lai gan ASV jau vairākus gadus runā par stratēģisko pāriešanu uz ātri izvietojamu un mobilu spēku attīstīšanu, eksperts Hauks norāda, ka jaunais virziens šķiet vairāk piemērots jaunajai Austrumeiropas situācijai.

Tieši šajā saspīlētajā laikā pavisam neilgi pēc Krievijas prezentētā "Armata" pirmajiem demonstrējumiem arī Ķīnas ražotājs "Norinco" pasaulei parādīja savu jauno tanku "VT-4" (video).

Lai gan NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs vairākkārt ir uzsvēris, ka starp Rietumiem un Krieviju nav sācies jauns "Aukstais karš", strauja pievēršanās smagā bruņojuma izstrādei liecina par pretējo.

"Vice" gan atzīst, ka līdz ar spriedzi Austrumeiropā, pieaug arī cits drauds, kuru apstiprina pieminētā jaunā tanka demonstrācija - Ķīnas aktīvā bruņošanās, kas varētu būt ne mazāks iemesls Rietumvalstīm būt satrauktām par jauna plaša mēroga kara iespējamību pēc vairākas desmitgades ilguša miera.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!