Foto: Reuters/Scanpix
Lībijas pagaidu valdības pārstāvji ceturtdien paziņoja, ka beidzot sagūstīts gāztais valsts līderis Muamars Kadafi, taču gūsts nav bijis ilgs. No gūtajiem ievainojumiem viņš vēlāk miris, vēsta ārzemju masu mediji.

Kadafi līķis esot nogādāts mošejā Misratas pilsētā. Ārsts, kurš to apskatījis, paziņojis, ka "melnais pulkvedis"  miris no smagiem ievainojumiem galvā un vēdērā. Viņš ievainots apšaudes laikā, kas izcēlās starp pagaidu valdības spēkiem un Kadafi apsardzi.  

Par šo incidentu arī ir pretrunīgas ziņas. Raidsabiedrība BBC vēsta, ka pulkvedis ar apsardzi mēģinājuši automašīnās pamest Sirti, bet konvoju apstādinājusi NATO kontingenta Francijas Gaisa spēku vienība. Kadafi un apsargi patvērušies irigācijas kanālos zem ceļa. Tur viņi ielenkti un sākusies apšaude. Tiek ziņots, ka Kadafi sašāvis 18 gadus vecs nemiernieku kaujinieks Ahmeds Šaibani.

Jau vēstīts, ka Lībijas pagaidu valdība ceturtdien savā kontrolē pārņēma Kadafi dzimto pilsētu Sirti, bet dažas stundas vēlāk paziņoja par paša Kadafi arestēšanu.


"Viņš ir noķerts. Viņš ir ievainots abās kājās. Viņu aizveda ātrā palīdzība," intervijā aģentūrai "Reuters" teica pagaidu valdības pārstāvis Abdels Madžids Mlegta. Tikmēr cits pagaidu valdības pārstāvis Mohameds Leits pavēstījis, ka Kadafi ir smagi cietis, tomēr elpo un ir dzīvs.

Taču vēlāk Lībijas pagaidu valdības pārstāvji paziņoja, ka Kadafi no gūtajiem ievainojumiem miris. Bijušais Lībijas diktators apšaudē tika ievainots abās kājās un galvā.

Kadafi mirstīgās atlikas drošības apsvērumu dēļ ir nogādātas "slepenā vietā", paziņojis pagaidu valdības pārstāvis Muhameds Abdels Kafi.

Uzreiz pēc šo ziņu saņemšanas Lībijas galvaspilsētas Tripoles ielas pārpildīja līsmojoši iedzīvotāji, šaujot gaisā, bet braucošās mašīnas šīs ziņas sveica ar skaņas signāliem.

Vēlāk aģentūra "Al Jazeera" vēstīja arī par Kadafi dēla Motasima notveršanu. Pēc tam tika publiskotas viņa līķa fotogrāfijas.

Tikmēr saņemtas pretrunīgasziņas par Kadafi tuvākā palīga - dēla Seifa al Islama atrašanos. Tiek ziņots, ka viņš slēpjas tuksnesī valsts dienvidos, taču citi avoti vēsta, ka pagaidu valdības spēkiem izdevies viņu atklāt un pat iesaistīties apšaudē ar Seifa al Islama apsargiem.

Kadafi valdīja Lībijā kopš 1969.gada, kad apvērsumā no troņa gāza karali Idrisu. 2011. gada februārī valstī sākās protesti, kurus diktators vardarbīgi apspieda. Demonstrācijas izvērtās par sacelšanos un pilsoņu karu . Opozīcijas pusē nostājās pasaules lielvalstis. Militāro operāciju - civiliedzīvotāju aizsardzībai no Kadafi piekritējiem, uzsāka NATO. Lielā mērā pateicoties tai, tagadējā pagaidu valdība Nacionālā padome spēja pārņemt savā kontrolē lielāko valsts daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!