Foto: AP/Scanpix

Pēc asās kritikas par Rumānijas prezidenta vēlēšanu organizēšanu ārvalstīs, kuras rezultātā tūkstošiem rumāņu nevarēja nobalsot, pirmdien demisijas rakstu iesniedzis Rumānijas ārlietu ministrs Teodors Maleškanu.

Desmitiem tūkstoši ārvalstīs dzīvojošo rumāņu balsojot saskārās ar nepiemērotām balsošanas kabīnēm un ilgu gaidīšanu rindās pie vēstniecībām un konsulātiem visā Eiropā.

Meleškanu atkāpšanās notika tikai astoņas dienas pēc tam, kad tādu pašu apsūdzību dēļ no amata atkāpās viņa priekšgājējs Titus Korlecjans.

Abi ministri saskārušies ar opozīcijas kritiku, kas tos apsūdzējusi vēlēšanu sabotāžā, lai palielinātu pašreizējā premjerministra Viktora Pontas izredzes uzvarēt vēlēšanās.

Neraugoties uz apsūdzībām par vēlēšanu gaitas ietekmēšanu, balsojuma otrajā kārtā nedēļas nogalē uzvaras laurus plūca opozīcijas kandidāts Klauss Johanness.

Ārvalstīs dzīvojošie rumāņi svētdien stundām stāvējuši rindās, lai varētu nobalsot. Parīzē Francijā un Turīnā Itālijā policijai pat pielietoja asaru gāzi, lai izklīdinātu sanākušos cilvēkus.

Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers šādu situāciju nosodījis, aicinot uzsākt izmeklēšanu.

Aptuveni četri miljoni rumāņu dzīvo ārvalstīs, galvenokārt Itālijā un Spānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!