Foto: AP/Scanpix

Ukrainas austrumos notiekošā pretterorisma operācija, kas Lieldienās tika apturēta, atgriežas aktīvajā fāzē, atsaucoties uz Ukrainas drošības dienestu (UDD), vēsta "Korrespondent.net".

Pretterorisma operācija atsākta pēc tam, kad atklātībā parādījušās ziņas par prokrievisko kaujinieku rīcību Slovjanskā, kuri spīdzinājuši un nogalinājuši divus cilvēkus, tostarp, vienu reģiona politiķi. Oleksandrs Turčinovs paziņojis, ka ticis atrasts viņa partijas biedra Vladimira Ribaka līķis ar nežēlīgas spīdzināšanas pazīmēm.

Tāpat otrdien Slovjanskā apšaudīta lidmašīna, kuras apkalpe nav cietusi.

Turčinovs arī paziņojis, ka teroristi, kuri faktiski sagrābuši gūstā visu Doņeckas apgabalu, ir pārkāpuši robežas, sākot spīdzināt un nogalināt Ukrainas patriotus.

"Pretterorisma operācija nebija atcelta, tās aktīvā daļa tika apturēta uz svētkiem, bet operācija turpinās," informēja UDD preses sekretāre Marina Ostapenko.

Galvenais pretterorisma operācijas uzdevums ir izveidot drošības perimetru apkārt nemierīgajiem reģioniem, lai konflikts nepārceļas uz citām Ukrainas vietām, viņa paskaidro.

Vēstīts, ka Ukrainas austrumu reģionos saglabājas saspringta situācija. Virkni drošības iestāžu un valdības ēku ir ieņēmuši prokrieviskie separātisti. Ukraina valdība ir pasludinājusi pretterorisma operāciju pret bruņotajām grupām.

Plaši tiek uzskatīts, ka separātistus vada Krievija. Vietām atklāti ir novērojami ar Krievijas armijas ieročiem bruņoti tā sauktie "zaļie cilvēciņi", kuri bija novēroti arī Krimā pirms tās aneksijas martā. Tiek uzskatīts, ka tās ir Krievijas armijas vienības.

Pagājušajā nedēļā Krievijas prezidents Vladimirs Putins atzina, ka Krimā pirms 16. marta referenduma par pussalas atdalīšanos no Ukrainas un tā laikā atradās Krievijas karavīri, lai gan iepriekš pats to noliedza, norādot, ka tās ir vietējo iedzīvotāju "pašaizsardzības vienības" un ka Krievijas armijai raksturīgais militārais ekipējums ir "nopērkams veikalos".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!