Foto: AFP/Scanpix

Trešdien Londonā notika bijušās valsts premjerministres Mārgaretas Tečeres bēru ceremonija. Leģendārā "Delzs lēdija" mira astotajā aprīlī un tika izvadīta ceremoniālās bērēs ar militāri godu.


Drošības garantēšanai bēru laikā bija iesaistīti vairāk nekā 4000 policistu. Tiesībsargājošās iestādes gatavojās iespējamiem protestiem bēru procesijas laikā. Tomēr ziņas par nopietniem incidentiem nav pienākušas. 

Bēru dievkalpojumu Svētā Pāvila katedrālē apmeklēja aptuveni 2300 viesu no 170 valstīm. Tečeres mirstīgās atliekas no Vestminsteras pils kapelas ar katafalku un uz lielgabala lafetes nogādāja uz ceremoniju Svētā Pāvila katedrālē.

Gar procesijas maršrutu policija jau agrā trešdienas rītā izvietoja norobežojošās barjeras. Visā procesijas ceļā goda sardzē bija izvietoti 700 karavīru, bet no Londonas Tauvera ik minūti tika izšauta lielgabala zalve.

Bēres organizētas salīdzinoši vienkāršas, kā to vēlējusies pati Tečere.

Izvadīšanā piedalījās Lielbritānijas karaliene Elizabete II un princis Filips, kā arī visi 32 pašreizējās valdības pārstāvji un 30 Tečeres premjerēšanas laika ministri.

Dažas stundas pirms bērēm cilvēki jau pulcējās pie katedrāles un procesijas maršrutā.

Leģendārā Lielbritānijas premjerministre, "Dzelzs lēdija" Mārgareta Tečere mira 8. aprīlī no triekas, būdama 87 gadus veca. Uz bērēm uzaicināti vairāk nekā 2000 cilvēku, to skaitā visi dzīvie britu premjeri. Zināms, ka ASV eksprezidenti un bijušais PSRS vadītājs Mihails Gorbačovs veselības problēmu dēļ pasākumā nepiedalīsies. Tečeres nāvi dažādi uztvēra viņas atbalstītāji un oponenti. Kamēr vieni nolika ziedus pie Tečeres nama Londonā, otri tikmēr līksmoja un uzsauc tostus par "raganas nāvi", vēsta aģentūra "Reuters".

Tečere bija neviennozīmīgi vērtēta figūra Lielbritānijas politikā, viņa bieži vien nebija gatava uz kompromisiem svarīgos jautājumos, turklāt viņas "valdīšanas stils" ar laiku noveda pie dumpja viņas pašas partijas rindās, atgādina BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!