Indijas valdības 18 miljardu dolāru (17 miljardi eiro) vērtais plāns veicināt informācijas revolūciju, nodrošinot interneta pieslēgumu valsts provincēs, saskaras ar tādām grūtībām kā elektroenerģijas trūkums, slikti plānotas un blīvi apbūvētas pilsētas, kā arī pērtiķi, vēsta raidsabiedrība "Euronews".

Vecās un jaunās pasaules sadursme īpaši asi redzama 3000 gadu senajā svētajā pilsētā Vārānasī, kur, cerot uz pestīšanu, dodas nomirt daudzi dievbijīgi hinduisti.

Vārānasī tempļos mājvietu ir raduši simtiem makaku, kuri pārtiek no ticīgo un svētceļnieku dāvanām. Tomēr pērtiķiem iepaticies grauzt arī interneta optiskās šķiedras kabeļus, kas izvilkti gar Gangas upi.

"Mēs nevaram pārvietot tempļus. Mēs neko te nedrīkstam mainīt, viss ir aizbūvēts. Pērtiķi iznīcina un apēd visus vadus," aģentūrai AP stāsta komunikāciju inženieris A.P. Srivastava.

Vīrietis, kurš uzrauga interneta pieslēgumu izveidi Vārānasī rajonā, norāda, ka mazāk nekā divus mēnešus pēc kabeļu izvilkšanas darbs ir jāsāk no gala, jo pērtiķi vadus gar Gangu ir sagrauzuši.

Tiek meklēti alternatīvi veidi, kā nodrošināt interneta pieslēgumu, taču daudz iespēju nav. Vairāk nekā divu miljonu apdzīvotā pilsēta ir pārāk blīvi apdzīvota un apbūvēta, lai būtu iespējams kabeli ierakt zemē.

Savukārt pērtiķu padzīšana vai iesprostošana saniknotu iedzīvotājus un tempļu apmeklētājus.

Stabilus bezvada interneta savienojumus publiskās vietās izveidot apgrūtina arī problēmas ar elektroapgādi. Vārānasī un visā Indijā vasarās katru dienu mēdz būt stundām gari elektrības padeves pārtraukumi.

Indijas premjerministra Narendras Modi valdība ir apņēmusies izvilkt valstī 700 000 kilometrus platjoslas kabeļa, lai trīs gadu laikā pieslēgtu internetam 250 000 ciematu kopas. Līdz 2020. gadam paredzēts uzcelt 100 jaunas "viedo tehnoloģiju pilsētas" un radīt plašāku elektronisko pieeju tādiem sabiedriskajiem pakalpojumiem kā izglītība un medicīna.

Vārānasī ir pirmā no aptuveni 2500 vietām, kur paredzēts izveidot ielas Wi-Fi interneta pieeju.

Līdz ar viedtālruņu straujo izplatību interneta pieejas nodrošināšana nozīmētu, ka līdz 2017. gadam aptuveni trešdaļai indiešu būs iespēja lietot internetu, paredz eksperti. Pašlaik tādi ir 20% valsts iedzīvotāju.

Lētāks un plašāk pieejams internets četru gadu laikā palielinātu Indijas iekšzemes kopproduktu par 1,6 procentpunktiem, lēš speciālisti.

Iespēju Indijas digitālajā revolūcija saskata arī globālās tehnoloģiju kompānijas, kas steidz pielāgot savus produktus Indijas klimatam un vajadzībām, norāda "Euronews".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!