Pie Somijas robežas pirms Ziemassvētkiem izveidojušās milzīgas Krievijas kravas automašīnu rindas, kuru garums brīžiem pārsniedz pat 100 kilometrus. Šajā sakarā Somija šonedēļ atkal vērsusies pēc palīdzības pie Eiropas Savienības (ES).
Somijas valdība piektdien paziņoja, ka satiksmes ministre Anu Vehvilainena lūgusi Eiropas Komisiju palīdzēt ietekmēt Krieviju, lai tā samazinātu garās rindas, plašāk datorizējot muitas kontroli, samazinot birokrātiskās procedūras un uzlabojot ceļus savā pusē.

Vālimā robežkontroles punktā uz austrumiem no Helsinkiem, kur satiksme ir visintensīvākā, sestdienas vakarā rinda bija izstiepusies vairāk nekā 100 kilometru garumā, paziņojusi Somijas Autoceļu pārvalde.

"Šķiet, ka pašlaik tiek pārspēti visi rekordi," ziņu aģentūrai "Reuters" svētdien sacīja pārvaldes pārstāvis Juka Tamminens. Vienlaikus viņš atzina, ka arī pirms gada situācija bijusi ļoti saspringta.

Tamminens prognozēja, ka līdz Ziemassvētku vakaram rindas apsīks, bet pirms tam vēl acīmredzot pieaugs.

Somijas prezidente Tarja Halonena septembrī pēc tikšanās ar savu Krievijas kolēģi Vladimiru Putinu izteicās, ka Maskava gan pieņēmusi lēmumus, kas uzlabos pārrobežas satiksmi, bet nav tos pilnā mērā īstenojusi.

Krievi importa maršrutu caur Somiju uzskata par izdevīgāku, jo tas samazina apzagšanas risku, turklāt ostām pie Sanktpēterburgas trūkst pienācīgu izkraušanas iekārtu un noliktavu.

Somijas muitas dienests norāda, ka automašīnu plūsmu cauri robežkontroles punktiem varētu divkāršot, jo eksporta dokumentu pārbaudei vajadzīgas tikai dažas minūtes, taču Krievijas pusē pārbaužu procedūras ir daudz garākas.

Kopš 2002.gada caur Somiju importēto preču apjoms divkāršojies un 2006.gadā sasniedzis aptuveni trīs miljonus tonnu. Krievijas Transporta ministrija atzinusi, ka tās amatpersonas nespēj tikt galā ar pieaugošo automašīnu plūsmu.

Somijas premjerministrs Mati Vanhanens šomēnes kādā intervijā izteicā, ka apsver iespēju līdz 2011.gadam noteikt Krievijas automašīnām ceļu nodokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!