17. jūlijā, kad virs Ukrainas austrumiem tika notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna "Boeing 777", prokrievisko separātistu kontrolētajā teritorijā redzēta pretgaisa aizsardzības sistēma "Buk", kuru vadījuši Krievijas karavīri, atsaucoties uz aculieciniekiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Reisa MH17 lidmašīna ar 298 cilvēkiem uz klāja, kas bija ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru, domājams, notriekta ar "Buk" raķeti no separātistu kontrolētās teritorijas. Tomēr kā Maskava, tā tai lojālie kaujinieki savu vainu noliedz, atbildību par notikušo uzveļot Kijevai. Turklāt separātisti uzsver, ka to bruņojumā nemaz neesot bijusi "Buk" sistēma, lai gan fotogrāfijas, video un cilvēku liecības norāda uz pretējo.  

Sagaidāms, ka otrdien Nīderlande, kura katastrofā zaudēja 192 savus pilsoņus, publicēs pirmo oficiālo ziņojumu par katastrofas iemesliem.

To, ka promaskavisko spēku kontrolētajā teritorijā dažas stundas pirms MH17 notriekšanas redzējuši "Buk" iekārtu, BBC apliecinājuši trīs atsevišķi aculiecinieki - civiliedzīvotāji.

Viens aculiecinieks redzējis, kā aptuveni pēc vietējā laika "Buk" iekārta nobrauc no autoplatformas Sņižnē, kas atrodas netālu no lidmašīnas nokrišanas vietas.

"Mēs redzējām, kā to izkrauj un, kad "Buk" iedarbināja dzinēju, izplūdes dūmi piepildīja visu pilsētas laukumu," viņš stāsta. Iekārtas ekipāža bijusi Krievijas karavīri, pieļauj aculiecinieks - viņi, pretēji promaskaviskajiem kaujiniekiem, bijuši labi disciplinēti, kā arī ģērbti no Ukrainas karavīriem un nemierniekiem atšķirīgās uniformās.

"Viņiem bija tīrs krievu akcents. Viņi atšķirīgi no mums izrunā burtu "g"," atklāj BBC avots.

"Buk" iekārtu pavadošie karavīri runājuši ar krievu akcentu, apstiprina arī cits aculiecinieks.

Video: "Buk" iekārta darbībā

"Ja šīs liecības ir patiesas. "Buk" ekipāža var būt bijusi daļa no Kremļa "spoku armijas" - domājams, tūkstošiem Krievijas karavīru, kuri slepeni iefiltrēti Ukrainā un ievērojami pavērsuši spēku līdzsvaru par labu nemierniekiem," raksta BBC, norādot, ka Kremlim var nākties paskaidrot 298 katastrofā bojāgājušo cilvēku radiniekiem, kāpēc Krievijas militārpersonas redzētas eskortējam "Buk" iekārtu.

Krievijas apgalvojumi par to, ka tā nesniedz militāru atbalstu separātistu kaujiniekiem, ir pretrunā virknei liecību, tai skaitā nofilmētām Krievijas militārās tehnikas kolonnām. Tāpat Kremļa oficiālo nostāju apšauba ziņas par, iespējams, Ukrainā kritušo Krievijas karavīru apbedījumu parādīšanos Krievijā, norāda BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!