Foto: AFP/Scanpix

Malta saņēmusi Eiropas institūciju pārmetumus par plāniem pārdot Eiropas Savienības (ES) pilsonību, tomēr nedz Eiropā, nedz citur pasaulē netrūkst piemēru līdzīgām investoru programmām.

Asu Eiropas Komisijas un Eiropas Parlamenta reakciju izraisījuši Maltas plāni "tirgot" valsts pilsonību un līdz ar to arī ES pilsonību. Cena par ES pasi būs 650 000 eiro. Turklāt šiem investoriem nāksies arī pirkt vai īrēt kādu nekustamo īpašumu šajā salā, iegādāties vērtspapīrus. Savukārt viņu ģimenes locekļi pilsonību varēs iegūt, par to samaksājot 25 līdz 50 tūkstošus eiro.

Galvenokārt investoru programmas pasaulē tiek veidotas, piedāvājot naudīgajiem uzturēšanās atļaujas, kas pieļauj iespēju pēc vairāku gadu pavadīšanas izvēlētajā valstī arī saņemt pilsonību - tāda ieviesta, piemēram, Kanādā, Beļģijā un citās valstīs. Tomēr Maltas "biznesa ideja" nebūt nav unikāla - ir arī citas valstis, kuru pilsonību iespējams "nopirkt".

Portāls "Delfi" piedāvā iespēju uzzināt, kuras ir tās valstis, kas par naudu piedāvā iespēju iegūt pilsoņa pasi. 

Austrija

Foto: DELFI

Šī valsts sevi nepozicionē kā Eiropas Savienības pasu pārdevēju, tomēr tās pilsonība tiek piešķirta "par īpašiem nopelniem". Par tādiem atzīstams ir ziedojums kādai Austrijas labdarības organizācijai vismaz divu miljonu apmēra vai ievērojamas investīcijas ekonomikā. Par gana ievērojamiem ieguldījumiem tiek uzskatīti vismaz seši miljoni eiro, kas nonākuši uzņēmumos, kas rada darba vietas un rada pievienoto vērtību. Savukārt tāda pasīva investēšana kā Austrijas uzņēmumu akciju vai valsts obligāciju iegāde nelīdzēs iegūt Austrijas pilsonību. Tāpat pretendentiem jāpierāda, ka viņi nav tiesāti par krimināli sodāmiem pārkāpumiem, un pat jāuzrāda savs CV. 

Kipra


Foto: Reuters/Scanpix

Arī šī Eiropas Savienības valsts piedāvā iegūt pilsonību apmaiņā pret investīcijām. Viena no iespējām ir ieguldīt divus miljonus eiro Nacionālajā investīciju kompānijā un vēl 500 000 eiro ziedot Izpētes un tehnoloģiju fondā. Tāpat pretendents var izvēlēties veikt piecu miljonu eiro ieguldījumu ekonomikā - nekustamajā īpašumā, uzņēmumos vai vērtspapīros. Tā vietā piecus miljonus eiro var ieguldīt arī noteiktās bankās vismaz uz trīs gadu termiņu. Valsts piedāvā arī iespēju dibināt vietējo uzņēmumu, kam jāatbilst noteiktiem kritērijiem un kam valstij jāmaksā 300 līdz 500 000 eiro gadā. Kipra piedāvā arī dažādas iespējas visus šos variantus savstarpēji kombinēt. Tāpat kā zināmu kompensāciju tā ļauj pilsonību iegūt arī tiem investoriem, kas bija pamatīgi ieguldījuši kādā no 2013.gadā grūtībās nonākušajām un valsts pārņemtajām bankām.

Antigva un Barbuda


Foto: Publicitātes attēli
Karību jūras salu valsts piedāvā iegūt tās pilsonību tiem, kas ir gatavi iegādāties nekustamo īpašumu vismaz par 400 000 ASV dolāru (nepilniem 300 000 eiro), iemaksāt Nacionālajā attīstības fondā vismaz 250 000 dolāru (ap 185 000 eiro) vai investēt uzņēmumā 1,5 miljonus dolāru (1,1 miljonu eiro). Investīcijām kompānijās tiek pieļautas arī mazākas summas, ja tām ir vairāki īpašnieki.

Bez šiem izdevumiem gan vēl jārēķinās ar to, ka par pilsonības pieteikuma izskatīšanu būs jāatvadās no 50 000 dolāru (37 000 eiro) un vēl no 25 000 dolāru (18 0000 eiro) par katru līdzpaņemto ģimenes locekli. 

Sentkitsa un Nevisa

Foto: PantherMedia/Scanpix

Šīs Karību jūras salu valsts pilsonības iegūšanai ir jāiegādājas kāds no valdības apstiprinātajiem nekustamā īpašuma objektiem vismaz 400 000 ASV dolāru (nepilnu 300 000 eiro) vērtībā. Cita iespēja paredz veikt 250 000 ASV dolāru iemaksu valsts Cukura industrijas diversifikācijas fondā, bet šī summa ir lielāka, ja pieteicējs vēlas pilsonību arī savai ģimenei. 

Dominika


Foto: morgueFile

Šī ir vēl viena Karību jūras salu valsts, kas gana dāsniem investoriem piedāvā iegūt pilsonību. Nepieciešamā summa ir 100 000 ASV dolāru (ap 73 000 eiro). Ja Dominikas pasi vēlas iegūt laulāts pāris, tad kopējā summa ir 175 000 ASV dolāru (129 000 eiro), bet par katru nākamo ģimenes locekli jāatvēl 50 000 dolāru (ap 37 000 eiro). Šeit tiek pārbaudīta pilsonības kārotāju "vēsture" - sākot ar sodāmību, beidzot ar darba pieredzi.

Grenāda

Foto: AFP/Scanpix

Nule kā atjaunotā Karību jūras salu valsts Grenādas investoru programma paredz ļaut saņemt pilsonību pret 500 000 līdz viena miljona ASV dolāru investīcijām valdības apstiprinātā nekustamā īpašuma projektā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!