Foto: AFP/Scanpix

Lietusgāžu izraisītie plūdi, kas piektdien piemeklēja četrus ciemus Afganistānas ziemeļdaļā, saskaņā ar jaunākajiem datiem prasījuši vismaz 74 cilvēku dzīvības, paziņojis Baglānas provinces gubernators Mohamads Ebadi. Paredzams, ka upuru skaits izrādīsies lielāks, jo daudzi cilvēki joprojām tiek uzskatīti par pazudušiem.

Nopostītas aptuveni 2000 dzīvojamās mājas, izskaloti tīrumi, apslīkuši tūkstošiem lopu.

Palīdzības dienesti un armija steidz piegādāt pajumti zaudējušajiem ļaudīm pārtiku un medikamentus, izmantojot helikopterus, jo plūdu ūdeņi izskalojuši ceļus vairāk nekā deviņu kilometru garumā un padarījuši neizejamas kalnu pārejas. Daudzviet sakrājies stāvošs ūdens, daļa upuru vēl aprakti zem ēku gruvešiem un dubļu masas.

Kā pastāstījis Afganistānas parlamenta deputāts no Baglānas provinces Obaidulla Ramins, palīdzības apmēri šobrīd ir nepietiekami. Sakari ar glābšanas dienestu darbiniekiem attālajā kalnu apvidū ir slikti.

"Cilvēki ir zaudējuši visu - mājas, īpašumu, ciemus, lauksaimniecības laukus, lopus," iepriekš sacīja Baglānas policijas pārstāvis. "Viņiem nekas nav palicis izdzīvošanai. Cilvēkiem nav pat dzeramā ūdens."

Maija sākumā Afganistānas ziemeļos lietavas izraisīja dubļu lavīnas, aprokot veselu ciemu, kurā dzīvību zaudēja vismaz 300 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!