Foto: morgueFile

Vairāk nekā puse poļu atbalsta valdības iecerēto atomelektrostaciju būvniecību, liecina Polijas Ārpolitikas institūta (PISM) veiktās aptaujas rezultāti.

Gandrīz 64% no aptaujātajiem izteikuši atbalstu atomenerģijas izmantošanai Polijā, vēsta Polijas Radio.

Polijas valdība janvārī apstiprināja atomenerģētikas programmu, saskaņā ar kuru 2024.gadā plānots pabeigt valsts pirmās atomelektrostacijas būvniecību.

Kā norādīts programmā, Polija varētu jau 2050.gadā atomelektrostacijās ražot 15% no tās patērētās enerģijas.

Sabiedriskās domas pētniecības centra (CBOS) agrāk veiktajās aptaujās poļu atbalsts atomelektrostacijām parasti nepārsniedza 50% slieksni.

PISM savu aptauju veica aprīlī, kad konflikts Ukrainā vēl bija tikai sācies un arvien lielāks skaits poļu sāka piedomāt par valsts energodrošību, norādīja institūta analītiķe Zuzanna Novaka.

"Šobrīd valda uzskats, ka mūsu energodrošība ir atkarīga no oglēm," skaidroja Novaka, piebilstot, ka tā nav ilgtermiņa perspektīva.

No aptaujas rezultātiem arī redzams, ka poļi atbalsta enerģijas ieguves dažādošanu.

Uz jautājumu, kādas tehnoloģijas Polijā būtu jāattīsta, 58% respondentu minējuši atjaunojamos enerģijas avotus, 48% - atomenerģiju, 21% - slānekļa gāzes ieguvi, bet 8% - ogles. Tikai 16% respondentu pauduši viedokli, ka būtu jāsamazina enerģijas patēriņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!