Foto: Reuters/Scanpix

Jaunais Polijas prezidents Andžejs Duda ceturtdien paziņoja, ka Varšava atturas palīdzēt bēgļiem no Tuvajiem Austrumiem un Āfrikas, jo potenciāli drīz varētu būt gaidāms bēgļu pieplūdums no Ukrainas.

Duda Vācijas laikrakstam "Bild" norādījis, ka Polija vēlas izrādīt solidaritāti pārējām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, bet, jautāts, vai tā būtu gatava uzņemt vairāk bēgļu no Āfrikas krīzes zonām, Sīrijas un Irākas, viņš atbildēja, ka Polija atrodas saspringtā punktā.

"Attiecībā uz bēgļiem mums ir īpaša problēma saistībā ar konfliktu Ukrainā. Kamēr turpināsies karš, tūkstošiem ukraiņu turpinās bēgt no valsts, galvenokārt uz Ungāriju un Poliju," sacīja Duda.

"Mēs esam ukraiņu tuvākā kaimiņvalsts, un viņi [pie mums] var justies droši. Ja konflikts atkal saasināsies, pie mums ieradīsies vēl vairāk bēgļu," skaidroja Polijas prezidents.

Viņš sacīja, ka jau patlaban ir pazīmes, kas liecina, ka simtiem tūkstoši ukraiņu vēlas bēgt uz Poliju.

"Citām Eiropas valstīm tas būtu jāņem vērā, kad mēs runājam par vēlmi palīdzēt," teica Duda.

Viņam piektdien jāierodas Vācijā, kura šogad plāno uzņemt 800 000 patvēruma meklētāju. Tas ir vairāk nekā citās ES valstīs un četrreiz vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Šonedēļ Berlīne arī apliecināja, ka tā atvieglojusi patvēruma piešķiršanas nosacījumus sīriešiem.

Varšava nesen uzņēma 2000 bēgļu, lai atvieglotu situāciju Itālijā un Grieķijā, taču noraidījusi Vācijas aicinājumus vienlīdzīgāk sadalīt patvēruma meklētājus ES iekšienē.

No ukraiņiem Polija 2014. gadā saņēma 2318 patvēruma pieprasījumu. Sešu mēnešu vīzu pieprasījumu skaits pērn pārsniedzis 830 000, kamēr gadu iepriekš tas bija 720 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!