Foto: EPA/LETA
Polijas prokuratūra saistībā ar bijušā prezidenta Leha Kačinska lidmašīnas Tu-154M avāriju 2010. gada 10. aprīlī pie Smoļenskas izvirzījusi apsūdzības diviem Krievijas gaisa satiksmes kontroles dispečeriem, atsaucoties uz portālu "Wprost", vēsta ziņu vietne "Lenta.ru".

Dispečeri tiek apsūdzēti par to, ka pieļāvuši situāciju, kas radījusi tiešus draudus, un netīši izraisījuši katastrofu gaisa telpā, paskaidrojis Polijas militārais prokurors Ireneušs Šelonks. Varšava abus dispečerus plāno izsaukt uz nopratināšanu aizdomās turēto statusā.

Tomēr par galveno traģēdijas iemeslu Polijas Militārā prokuratūra uzskata avarējušā Tu-154M apkalpes nepietiekamo kvalifikāciju un viņu kļūdas, novērtējot situāciju.

Tikai gaisa kuģa tehniķim bijušas nepieciešamās iemaņas, lai strādātu šī tipa lidmašīnā. Savukārt lidmašīnas komandierim nav bijusi pienācīga sagatavošana, kas ļautu viņam nosēdināt lidaparātu sarežģītos laikapstākļos un pareizi novērtēt situāciju. Ekipāža vairākkārt pārkāpusi instrukcijas, piloti ignorējuši informāciju par biezo miglu lidostas apkārtnē.

Polijas prezidenta lidmašīna ar 96 cilvēkiem un pašu valsts līderi Lehu Kačinski avarēja 2010. gada 10. aprīlī miglainā laikā pirms nosēšanās. Visi pasažieri un komandas locekļi gāja bojā.

Kačinskis un citas Polijas amatpersonas lidoja uz Smoļensku, lai apmeklētu netālu esošo Katiņu, kur 1940. gadā PSRS iekšlietu karaspēks noslepkavoja vairākus tūkstošus poļu karagūstekņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!