Polija tuvākajā laikā grasās parakstīt 40 miljonus eiro (28,11 miljonus latu) vērtu līgumu par CO2 izmešu kvotu pārdošanu Spānijai un Īrijai, pirmdien paziņoja Polijas vides ministrs Macejs Novickis.

Atbilstoši Kioto protokolam līguma dalībvalstis, kuras neizmanto visas tām piešķirtās oglekļa dioksīda izmešu kvotas, ir tiesīgas atlikušo daudzumu pārdot kredīta veidā citu valstu valdībām un uzņēmumiem.

Kioto protokola pirmajā fāzē laika posmā no 2008. līdz 2012.gadam aptuveni 500 tonnas CO2 izmešu Polija cer pārdot Japānai, atklāja ministrs, apmeklējot investīciju semināru Tokijā.

"Divu nedēļu laikā es parakstīšu pirmo līgumu ar Spāniju un Īriju ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) starpniecību," viņš pavēstīja intervijā ziņu aģentūrai "Reuters".

Lai palīdzētu valdībām, kas Kioto protokola ietvaros vēlas pārdot CO2 izmešu kvotu pārpalikumu, ERAB izveidojusi Daudzpusējo Oglekļa kredīta fondu.

"Spānija un Īrija šogad no budžeta šim mērķim kopā atvēlējušas 40 miljonus eiro," informēja ministrs.

Tomēr Novickis atteicās precizēt gaidāmā darījuma detaļas. Tā būs pirmā starpvaldību vienošanās par kvotu pārdošanu Kioto protokola ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!