Polija 10. aprīlī atzīmē piekto gadadienu kopš Krievijā Smoļenskas militārajā lidostā avarēja lidmašīna "Tupolev Tu-154M", aiznesot līdzi visu 96 uz klāja esošo cilvēku dzīvības. Starp viņiem bija arī Polijas prezidents Lehs Kačiņskis ar kundzi un vairākas citas augstas valsts amatpersonas.

Augstā līmeņa delegācija Krievijā ieradās, lai piedalītos padomju slepenpolicijas paveiktā Katiņas slaktiņa bojāgājušo Polijas armijas virsnieku atceres pasākumā.

Pieminot pirms pieciem gadiem notikušo traģēdiju, piektdienas agrā rītā bojāgājušā prezidenta meita Marta Kačiņska uz savu vecāku kapa Krakovas Vavela katedrāles kapsētā nolika ziedus. Šajā senajā kapsētā atdusas Polijas monarhi, bijušie valsts līderi un citas slavenas personas.

Tikmēr Varšavā piektdien parlamenta spīkers Radeks Sikorskis un citas amatpersonas novietoja vainagus pie parlamenta ēkas, pieminot 18 katastrofā bojāgājušos deputātus.

Varšavā šodien notiek arī piemiņas dievkalpojums, kuru apmeklēs Polijas prezidents, premjers un citas valsts vadošās amatpersonas.

Lai gan kopš katastrofas pagājuši jau pieci gadi, Polija joprojām izmeklē traģēdijas cēloņus, raksta "Radio Brīvā Eiropa". Martā poļu izmeklētāji atklāja, ka plāno apsūdzēt divus Krievijas gaisa kontrolierus. Viņi skaidroja, ka šie kontrolieri bija tie, kuri sazinājās ar lidmašīnas apkalpi brīdī, kad tā centās piezemēties sliktajos laika apstākļos.

Tikmēr Krievija ir noraidījusi apsūdzības pret gaisa satiksmes kontrolieriem, norādot, ka viņi nav vainīgi katastrofas izraisīšanā. Šonedēļ Krievijas izveidotā izmeklēšanas komiteja paziņoja, ka "neredz pamatu runāt pat par minimālu lidojuma kontrolieru atbildību attiecībā uz katastrofu".

Komiteja notikušajā vaino dažādu faktoru kombināciju, tostarp poļu lidmašīnas apkalpes lēmumu sliktajos apstākļos nelidot uz kādu citu lidostu, kā arī komandas nereaģēšanu uz automātiskajiem sistēmas brīdinājumiem nolaišanās laikā.

Noplūdinātais melnās kastes ieraksta noraksts liek domāt, ka viena no amatpersonām - Polijas Gaisa spēku virspavēlnieks atradies pilotu kabīnē un varētu būt licis pilotiem nosēsties biezajā miglā, ziņo "Rādio Brīvā Eiropa".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!