Foto: DELFI
Lietuvas lēmums atjaunot obligāto karadienestu no militārās drošības stiprināšanas viedokļa vērtējams atzinīgi, uzskata Polijas Bruņoto spēku pavēlnieks ģenerālis Mečislavs Goculs, kas ceturtdien ieradies oficiālā vizītē Lietuvā.

Viņš arī pieļāvis, ka hibrīdkonflikta scenārijs var atkārtoties kādā no Eiropas valstīm, bet uzsvēris, ka Lietuva un Polija ir gatavas atvairīt šādus draudus.

Kā Goculs sacījis žurnālistiem pēc tikšanās ar Lietuvas Bruņoto spēku pavēlnieku Jonu Vītautu Žuku, Polija uzskata Lietuvu par savu stratēģisko partneri. Vienlaikus viņš norādījis, ka visas divpusējās militārās sadarbības iespējas vēl nav izsmeltas. Abas valstis plāno pastiprināt sadarbību aviācijas operatoru un artilērijas uguns koriģētāju apmācīšanā. Pieļauta arī iespēja, ka Polija varētu dalīties ar Lietuvu bezpilota lidaparātos.

Komentējot Lietuvas Valsts aizsardzības padomes lēmumu par obligātā karadienesta atjaunošanu, Polijas Bruņoto spēku pavēlnieks norādījis, ka var to vērtēt vienīgi kā virsnieks un šis vērtējums ir atzinīgs.

"Politiskos jautājumus nevēlos komentēt (..), situācija ir sarežģīta, un tā jārisina pašiem. No militārā viedokļa esmu apmierināts, ka šāds lēmums pieņemts. Nedomāju, ka tas ir viegls lēmums - tiklab politiskajai vadībai, kā armijai, bet man bija izdevība iepazīties ar šiem lēmumiem, un es uzskatu, ka tā ir laba lieta," viņš atzinis.

Goculs pastāstījis, ka Polijā šogad paredzēts apmācīt vairākus tūkstošus rezervistu, bet 2016.gadā viņu skaits tiks palielināts līdz "vairākiem desmitiem tūkstošu".

Ģenerālis pieļāvis iespēju, ka hibrīdkonflikts varētu notikt arī kādā no NATO vai Eiropas Savienības valstīm. "Karavīriem ir jābūt gataviem arī uz "nelabvēlīgiem laika apstākļiem", proti, "zaļajiem cilvēciņiem", bet pēc šīsdienas tikšanās un informācijas, ko esmu saņēmis no [Lietuvas] štāba vadības, man nav nekādu šaubu, ka gan Polijas, gan Lietuvas bruņotie spēki spēs tikt galā ar šādiem apdraudējumiem," viņš sacījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!