Foto: Reuters/Scanpix
Polijas, Lietuvas un Ukrainas aizsardzības ministri piektdien parakstījuši tehnisko vienošanos par kopīgās brigādes (LITPOLUKRBRIG) darbības konkrētiem aspektiem, vēsta Polijas Radio.

Vienošanos tikšanās laikā Ļvivā parakstīja Polijas aizsardzības ministrs Tomašs Semoņaks un viņa Lietuvas un Ukrainas kolēģi - Jozs Oleks un ģenerālis Stepans Poltoraks.

Ministri arī vienojās, ka pirmie kopīgās brigādes manevri notiks tuvāko mēnešu laikā.

Vienošanās par LITPOLUKRBRIG izveidi tika panākta jau 2014.gada septembrī Varšavā. Tās galvenais mērķis būs dalība miera uzturēšanas operācijās, taču galvenais vienības izveides cēlonis bija Krievijas agresija pret Ukrainu.

"Mēs, Polijā, saistām ar šo brigādi lielas cerības. Mēs vēlamies, lai tā darbību uzsāktu ļoti drīz un lai ļoti drīz tā kļūtu par svarīgu pamatu mūsu trīs valstu militārai sadarbībai," norādīja Semoņaks. "Mēs vēlamies, lai brigāde arī palīdzētu mūsu ukraiņu draugiem savu bruņoto spēku reformēšanā."

Savukārt Poltoraks uzsvēra, ka brigāde palīdzēs karavīru apmācībā un veicinās pieredzes apmaiņu, kā arī "dos ieguldījumu Ukrainas bruņoto spēku attīstībā".

Arī Oleks norādīja, ka brigādes izveide ir svarīgs solis atbalsta sniegšanai Ukrainai, kas cīnās pret Krievijas un tās apbruņoto teroristu bandu agresiju.

Brigādes štābs atradīsies Ļubļinā. Tā sastāvā būs aptuveni 50 poļu virsnieki, kā arī pa 20 lietuviešu un ukraiņu virsniekiem.

Kopējais brigādes personālsastāvs būs 4500 vīru stiprumā. Taču karavīri pastāvīgi būs dislocēti savās valstīs un tiksies tikai manevru laikā un ārvalstu misijās, kuras organizēs ANO, NATO vai Eiropas Savienība (ES).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!