Foto: stock.xchng

Opozīcijā esošā konservatīvā partija „Likums un taisnīgums” (PiS) savu ikgadējo gājienu, pieminot kārtējo gadskārtu kopš toreizējais Polijas komunistiskais marionešu režīms 1981.gadā ieviesa karastāvokli, sestdien izmantoja, lai protestētu pret oficiālajiem reģionālo vēlēšanu rezultātiem.

"Šis vēlēšanas bija falsificētas," gājiena noslēgumā uzrunājot savus atbalstītājus, paziņoja PiS līderis Jaroslavs Kačiņskis. "Varasiestādes noraida priekšlikumus izmaiņām, [taču] pienāks diena, kad šīs vēlēšanas tiks atkārtotas."

Kā apgalvo demonstrācijas rīkotāji, tajā piedalījās 60 000 cilvēku, kas autobusos bija ieradušies no visas Polijas.

PiS ik gadu 13.decembrī rīko gājienu, pieminot karastāvokļa ieviešanas gadskārtu un komunistiskā režīma noslepkavotos antikomunistiskās kustības aktīvistus.

Taču šogad akcija tika nosaukta par "gājienu demokrātijas un brīvu mediju aizstāvībai".

16.novembrī notikušajās reģionālo likumdevēju sapulču vēlēšanās PiS ieguva ievērojami mazāk balsu, nekā sākotnēji liecināja nobalsojušo vēlētāju aptaujas.

Konservatīvie apgalvo, ka par vēlēšanu rezultātu viltošanu liecina milzīgais par nederīgiem atzīto biļetenu skaits – 17,8%.

Savukārt valdība apgalvo, ka lielo nederīgo biļetenu skaitu esot iespējams izskaidrot ar vēlētāju mazo ieinteresētību reģionu padomju vēlēšanās, salīdzinot ar municipalitāšu mēru vēlēšanām, kas notika tajā pašā dienā.

Tomēr parasti reģionālajās vēlēšanās ir bijis ievērojami mazāks par nederīgiem atzīto biļetenu skaits.

Uzrunājot savus atbalstītājus, Kačiņskis tomēr pievērsās arī komunistiskā režīma upuru piemiņai, uzsverot, ka šī piemiņa ir jāglabā, lai "Polija būtu demokrātiska".

Tikmēr premjerministre Eva Kopača pauda sašutumu, ka PiS "ciniski izmanto 13.decembri" savās politiskajās interesēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!