Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas prezidents Petro Porošenko izdevis rīkojumu par Ukrainas aizstāvju dienas ieviešanu, kas tiks svinēta 14. oktobrī, kā arī svītrojis no oficiāli atzīmējamo dienu saraksta 23. februāri – Tēvzemes aizstāvju dienu, vēsta aģentūra UNIAN.

"Ar mērķi godināt Ukrainas neatkarības un teritoriālās vienotības aizstāvju vīrišķību un varonību, militārās tradīcijas un Ukrainas tautas uzvaras, veicinot turpmāku patriotiskā gara nostiprināšanu sabiedrībā un sabiedriskuma iniciatīvas" prezidents izdevis rīkojumu ieviest Ukrainā svētkus – Ukrainas aizstāvju dienu, kas jāatzīmē katru gadu 14. oktobrī, liecina prezidenta interneta vietnē publicētā informācija.

Tāpat prezidents atzinis par spēku zaudējušu 1999. gada rīkojumu, kurā 23. februāris pasludināts par Tēvzemes aizstāvju dienu.

Padomju Savienībā 23. februārī atzīmēja Padomju armijas un kara flotes dienu. Pēc PSRS sabrukuma Krievijā un vairākās bijušajās PSRS valstīs 23. februāris pasludināts par Tēvzemes aizstāvju dienu.

PSRS tradīcijas daļēji saglabājušās arī citās no Dzelzs priekškara izkļuvušajās valstīs, kur 23. februāris nav iekļauts oficiāli svinamo un atzīmējamo dienu sarakstā. Maskējot šīs dienas politisko nozīmi un bagāžu, okupācijas varas ieviestos svētkus mūsdienās mēdz dēvēt par "vīriešu dienu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!