Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas prezidents Petro Porošenko nosūtījis vēstuli Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ar lūgumu atbrīvot Maskavā ieslodzīto ukraiņu kara lidotāju Nadeždu Savčenko, kura jau gandrīz trīs mēnešus ievēro badastreiku.

"Es esmu nosūtījis vēstuli prezidentam Putinam ar lūgumu nekavējoties atbrīvot Nadeždu Savčenko, tostarp medicīnisku iemeslu dēļ," preses konferencē pēc tikšanās ar Itālijas premjerministru Mateo Renci paziņoja Porošenko.

Maskava apsūdz 33 gadus veco Savčenko divu Krievijas žurnālistu nāvē Ukrainas austrumos, un pret viņu ierosināta arī krimināllieta par robežas nelikumīgu šķērsošanu. Viņa atrodas ieslodzījumā Krievijā jau gandrīz deviņus mēnešus.

Savčenko apsūdzības noliedz, skaidrojot, ka viņa nolaupīta un aizvesta uz Krieviju. Badastreiku viņa pieteica 13.decembrī. Tiesa 10.februārī pagarināja viņas apcietinājumu līdz 13.maijam.

Kopš badastreika pieteikšanas Savčenko zaudējusi vairāk nekā 20 kilogramus no sava svara.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs Krievijas ziņu aģentūrām norādīja, ka Porošenko vēstule vēl nav sasniegusi savu mērķi, un atteicās to komentēt.

Porošenko pirmdien piešķīra Savčenko "Ukrainas varoņa" nosaukumu, godinot viņu par "nesagraujamu gribu" un "upuri ukraiņu tautai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!