Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas prezidents Petro Porošenko parakstījis likumu, kas nosaka pagaidu kārtību Donbasa rajonu pašvaldībās un regulē to darbību, vēsta Ukrainas portāls "Korrespondent.net".

Likums paredz, ka Doņeckas un Luhanskas apgabalos separātistus nesauks pie administratīvās un kriminālatbildības, ja viņi mēneša laikā no likuma spēkā stāšanās brīža atbrīvos ķīlniekus, labprātīgi nodos ieročus un sprāgstvielas, atbrīvos administratīvās un citas ieņemtās ēkas un pārtrauks traucēt valsts pārvaldes iestāžu darbu.

Likumā gan ir minēti izņēmumi, likums neattieksies uz kaujiniekiem, kas vainojami īpaši smagos noziegumos, tai skaitā tās personas, kas saistāmas ar Malaizijas lidmašīnas notriekšanu.

Kā arī paredzēts izveidot tautas miliciju Doņeckas un Luhanskas apgabalos, kas būs pakļauta vietējai varai. Tāpat valsts garantē tiesības izmantot krievu un jebkuru citu valodu "sabiedriskajā un privātajā dzīvē", nodrošināt krievu un citu valodu vienlīdzību.

Tiek norādīts, ka likums paātrinās situācijas uzlabošanos Donbasā, kā arī radīs apstākļus, lai bēgļi atgrieztos savās pamestajās mājās.

Ukrainas Augstākā rada likumprojektu atbalstīja 16. septembrī slēgtajā sēdē. To atbalstīja 277 deputāti no 450.

Jau ziņots, ka likumprojekts paredz organizēt vietējās vēlēšanas, kā arī noteikt īpašu kārtību prokuratūras un tiesu vadītāju iecelšanai. Savukārt Kijeva katru gadu valsts budžetā atvēlēs līdzekļus Donbasa rajonu sociālajai un ekonomiskajai attīstībai.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko iepriekš jau ir paziņojis, ka mierīga risinājuma panākšanai Austrumukrainas konfliktā, nemierīgajiem reģioniem varētu tikt piedāvātas lielākas pašnoteikšanās tiesības.

Konflikts Ukrainas austrumos sākās neilgi pēc martā notikušās Krimas okupācijas. Prokrievisko separātistu kaujinieki Luhanskas un Doņeckas apgabalos ir pasludinājušu "republikas". Ukraina un Rietumvalstis ir pārliecinātas, ka kaujiniekus apbruņo un atbalsta Krievija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!