Foto: AP/Scanpix

Opozīcijas deputāti ceturtdien Kosovas parlamentā izpūta asaru gāzi, kas bija protests pret nesen ar Eiropas Savienības (ES) starpniecību panākto vienošanos ar Serbiju.

Parlamenta sēde tika nekavējoties pārtraukta, bet divas deputātes aizveda ātrā palīdzība, pavēstīja klātesošais aģentūras AFP reportieris.

Pie parlamenta ēkas atradās četras ātrās palīdzības mašīnas, mediķiem sniedzot palīdzību incidentā cietušajiem.

Pirms asaru gāzes izpūšanas opozīcijas deputāti centās kavēt parlamenta sēdi, pūšot svilpes un sviežot olas uz valdošās koalīcijas deputātiem.

Valdība vēlāk paziņoja, ka opozīcijas "vardarbīga rīcība (...) pārsniedza visas institucionālās un demokrātiskas uzvedības robežas".

Opozīcija nav mierā ar augustā panākto vienošanos ar Serbiju, kas paredz piešķirt lielākas finansiālās un likumdošanas tiesības Kosovas serbu minoritātei, tai skaitā serbu vadītu pašvaldību izvedošanu.

Opozīcija uzskata to par draudu valsts albāņu vairākumam un norāda, ka tas padziļinās valsts etnisko dalījumu.

Opozīcija septembrī apmētāja ar olām premjerministru Isu Mustafu, lai neļautu viņam uzstāties parlamentā saistībā ar sarunām ar Serbiju.

Kosovā, kur no 1,8 miljoniem iedzīvotāju 90% ir etniskie albāņi, dzīvo arī 120 tūkstoši etnisko serbu.

Kosova vienpusēji pasludināja neatkarību no Serbijas 2008. gada februārī, tomēr Serbija Kosovas neatkarību joprojām neatzīst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!