Foto: AFP/Scanpix
Sīrijas drošības spēki piektdienas protesta akciju laikā ir nogalinājuši vismaz 28 civiliedzīvotājus, sestdien paziņoja cilvēktiesību aktīvisti, savukārt valsts televīzija vēsta, ka prezidents Bašars al Asads ir atlaidis Hamas gubernatoru dienu pēc tam, kad pilsētas ielās izgāja apmēram pusmiljons cilvēku, pieprasot prezidenta atkāpšanos.

Lielākā daļa piektdienas protesta akcijas upuru ir Idlibas provincē, kur visu nedēļu ar tankiem bruņojušies drošības spēki apspieda demonstrantus, kas vēršas pret Asada režīmu. Cilvēktiesību aktīvisti vēsta, ka šajā provincē piektdien nogalināti 16 civiliedzīvotāji.

Vēl astoņi cilvēki dzīvību zaudēja protesta akcijā Homsā, bet divi - Damaskas piepilsētā Kadamā. Pa vienam bojāgājušajam arī Alepo un Latakijas pilsētās.

Pēc tam, kad piektdien Hamas pilsētas ielās izgāja apmēram 500 tūkstoši cilvēku, Sīrijas prezidents no amata sestdien atbrīvoja valsts vidienes pilsētas Hamas gubernatoru.

"Sīrijas prezidents šodien parakstīja dekrētu. ar kuru atbrīvo Ahmadu Haledu Abdelu Azizu no Hamas gubernatora amata," sestdien vēstīja valsts televīzija.

Sīrijā kopš marta vidus notiek protesti, kuru dalībnieki pieprasa lielāku demokrātiju. Vēršoties pret tiem, varas iestādes ir nogalinājušas vairāk nekā 1360 civiliedzīvotāju, paziņojuši cilvēktiesību aktīvisti. Damaska vaino nemieros "bruņotas teroristu bandas", kuras atbalstot islāmisti un ārvalstu aģitatori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!